Hlavní obsah

Adame, použij taktiku Spider-Man. Ondra je v semifinále, Adamovskou konec mrzí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po každém úspěšném pokusu se zaplněnou Letenskou plání v Praze nesl bouřlivý potlesk a bylo jedno, kdo zrovna na stěně ukazoval své umění. „V extrémně nervózní kvalifikaci jsem se snažil diváky spíše nevnímat," prozradil nejlepší český sportovní lezec Adam Ondra, který na Světovém poháru v boulderingu prorazil ze sedmého místa své skupiny do sobotního dvacetičlenného semifinále. Naopak z žen se postoupit nepovedlo nikomu, nejlepší byla Michaela Smetanová před českou papírovou jedničkou Eliškou Adamovskou.

Adam Ondra má za sebou kvalifikaci. Kvůli extrémní nervozitě se povzbuzování diváků snažil nevnímatVideo: Sport.cz

 
Článek

Právě Ondrovo vystoupení vzbudilo ve více než tisícihlavém davu největší ovace. „Adame, použij taktiku Spider-Man," pokřikoval na svého oblíbence devítiletý fanoušek Tomáš. „Pojď, pojď, zaber," přidávali se kolektivně další lidé okolo.

Ondra nezačal kvalifikaci ideálně, z prvních tří boulderů topoval jen na druhém. „Nevadí, nevadí," znělo opakovaně z publika. Zbylé dva však třicetiletý rodák z Brna vylezl na první pokus a proklouzl mezi dvacítku nejlepších. „Jasně, přijdu i v sobotu. Přijela jsem z Tábora, vzala si na pátek dovolenou a v Praze budu celý víkend," prozrazuje paní Iveta. „Nejvíce se mi líbí prostředí, z Letenské pláně je krásně vidět Pražský hrad," dodává.

Nejen ona držela palce všem závodníkům. „Samozřejmě nejvíce Adamovi, ale fandím každému, aby předvedl to nejlepší," má jasno senior Petr z nedalekých Holešovic. Dalším českým reprezentantům už ale mohutná podpora k postupu nepomohla.

Foto: Sport.cz

Zaplněná Letenská pláň sleduje Adama Ondru během kvalifikace Světového poháru v boulderingu na Letné.

V kvalifikaci uvízla mimo jiné 22letá tuzemská jednička Eliška Adamovská. „Diváci byli super, už od prvního boulderu jsem ale byla zklamaná. Na tréninku jsem se přitom cítila dobře. Trochu mě limitoval problém s kůží, ale na to by se mohl vymlouvat každý. Jak říkám, jsem zklamaná," pravila poté, co na úvod topovala, na zbylých čtyřech boulderech se jí však už příliš nedařilo. Z Češek nakonec byla druhá nejlepší za Michaelou Smetanovou.

Ondra se pak snažil od bouřlivého prostředí spíše oprostit. „Stresovalo mě, že bych před českými fanoušky nepostoupil, což by hodně bolelo. Semifinále bude uvolněnější a snad si atmosféru více užiji. Kvalifikace je vždy extrémně nervózní," těší se.

Na víkend, tedy sobotní semifinále a finále mužů a stejně nedělní program žen, bude vybudovaný areál zaplněný do posledního místa. Prodáno bylo k pátečnímu poledni na každý den kolem čtyř tisíc vstupenek, byť pro někoho jsou lístky v rozmezí od pár set korun až do dvou tisíc za celý víkend příliš. „Ještě si to rozmyslím, pátek byl zadarmo, to je na ochutnávku nepříliš velkého sportu super," konstatuje senior Petr.

Výsledky českých reprezentantů v kvalifikaci SP v boulderingu na Letné
JménoVýsledekPořadí ve skupině
Adam Ondra3t5z 6 137. (postup)
Martin Stráník0t4z 0 1435.
Štěpán Stráník0t3z 0 439.
Jáchym Cink0t3z 0 940.
Šimon Potůček0t2z 0 1244.
Výsledky českých reprezentantek v kvalifikaci SP v boulderingu na Letné
JménoVýsledekPořadí ve skupině
Michaela Smetanová1t4z 5 1320
Eliška Adamovská1t4z 2 1523
Arina Jurčenko0t5z 0 2128
Barbora Zítková0t2z 0 1230
Ema Galeová0t2z 0 633

Reklama

Související témata: