Hlavní obsah

Advokát soudního dvora: UEFA a FIFA mají právo blokovat vstup klubů do Superligy

Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) a Mezinárodní federace fotbalových asociací (FIFA) mají právo blokovat vstup klubů do jimi neschválených soutěží, například Superligy, a trestat hráče, kteří tak učiní. Ve svém stanovisku to uvedl generální advokát Soudního dvora Evropské unie Athanasios Rantos.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radost hráčů Barcelony. Ilustrační foto

Článek

"Pravidla FIFA a UEFA, podle kterých každá nová soutěž podléhá předchozímu schválení, jsou slučitelná se soutěžním právem EU," prohlásil Rantos. Jeho stanovisko má pro velký senát Soudního dvora doporučující charakter.

"Je to velké vítězství pro FIFA/UEFA a velká porážka pro Superligu a týmy do ní zapojené," řekl ČTK odborník na sportovní právo Jan Exner. Podle něj se velký senát Soudního dvora EU stanoviskem generálního advokáta ve většině případů řídí. "Děje se tak zhruba v 65 procentech případů. V 10 procentech rozhoduje soud jinak a ve zbytku následuje názor generálního advokáta, ale má jiné odůvodnění. Soudcem zpravodajem případu je český soudce Soudního dvora Jan Passer. Rozsudek se očekává na jaře 2023," prohlásil Exner.

Založení superligy vloni v dubnu oznámilo 12 evropských velkoklubů. Projekt kvůli obrovské vlně odporu nevydržel ani 48 hodin. I pod hrozbou sankcí od UEFA se od něj poté devět klubů odvrátilo (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Chelsea, Tottenham, Arsenal, AC Milán, Inter Milán a Atlético Madrid). Nadále ho oficiálně podporují jen Juventus Turín, Real Madrid a FC Barcelona.

"Podle stanoviska generálního advokáta má UEFA právo předem schválit založení jakékoliv jiné celoevropské fotbalové soutěže. Také má právo schválit účast klubů, které jsou pod členskými federacemi UEFA, v takové soutěži. Zároveň má právo jim hrozit vyloučením nebo jinými sankcemi, pokud tam vstoupí bez jejího souhlasu," uvedl Exner.

Doplnil, že kluby mohou založit a hrát Superligu, pokud ale její založení UEFA předem neschválí, tyto kluby nemohou zároveň bez omezení nadále hrát v soutěžích UEFA. "V takovém případě by UEFA měla právo je ze svých soutěží vyřadit," podotkl Exner.

Reklama

Související témata: