Hlavní obsah

Austrálie - Francie 0:0PP, 7:6 pen.Australanky v desáté sérii penalt vyřadily Francii, o finále MS vyzvou Anglii

Až v desáté sérii penaltového rozstřelu rozhodly australské fotbalistky na domácím mistrovství světa čtvrtfinále s Francií a poprvé si zahrají o medaile. Hrdinkou Austrálie byla autorka poslední střely Cortnee Vineová, celkově uspěly domácí hráčky 7:6, po 120 minutách hry gól nepadl. V semifinále se Austrálie utká ve středu s Anglií. Úřadující evropské šampionky zdolaly 2:1 Kolumbii a prošly na MS mezi poslední čtyři potřetí za sebou.

Foto: Dan Peled, Reuters

Slavící Australanky po hektickém závěru čtvrtfinále MS.

Článek

Francouzský kouč Hervé Renard těsně před koncem prodloužení vystřídal brankářku Pauline Peyraud-Magnin za penaltovou specialistku Solene Durandovou, ale ani tento tah nepomohl. Jeho svěřenkyně čtyři pokusy neproměnily, včetně Vicki Bechové v poslední sérii. Tři penalty vychytala Mackenzie Arnoldová, sama svou v páté sérii neproměnila.

"Kdybychom vyhráli, byl bych králem večera. Ale takhle nejsem nic, protože jsme o pár milimetrů prohráli," komentoval Renard výměnu gólmanek. Hráčkám nic nevyčítal. "Tohle je fotbal. Taky proto ho tolik milujeme. Všichni, kdo dnes viděli tento úžasný zápas, si ho museli užít," dodal.

Zatímco Australanky píšou na domácím šampionátu historii, Francii zůstane jediný bronz z roku 2011. Zápas na stadionu v Brisbane sledovalo téměř 50 tisíc fanoušků. Ještě o 26 tisíc více vidělo v Sydney postup Angličanek přes Kolumbii.

Vítěznou trefu vstřelila Alessia Russová v 63. minutě. Dokonala tak obrat, protože do vedení šly Jihoameričanky zásluhou Leicy Santosové a v nastavení první půle vyrovnala Lauren Hempová.

První semifinále odehrají o den dříve v úterý Španělsko a Švédsko.

Mistrovství světa fotbalistek v Austrálii a na Novém Zélandu - čtvrtfinále:
Austrálie - Francie 0:0 po prodl., na pen. 7:6
Anglie - Kolumbie 2:1 (1:1)
Branky: 45.+6 Hempová, 63. Russová - 44. Santosová

Reklama

Související témata: