Hlavní obsah

Bale ve 33 letech ukončil profesionální kariéru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velšský fotbalista Gareth Bale ve 33 letech ukončil profesionální kariéru. Bývalý nejdražší hráč světa, který s Realem Madrid vyhrál 5x Ligu mistrů, svůj krok oznámil v emotivním vzkazu na Twitteru.

Foto: Twitter @OptaJoe

Gareth Bale při utkání Wales–Česko.

Článek

„Po pečlivém a promyšleném zvážení oznamuji svůj okamžitý odchod z klubového a mezinárodního fotbalu,“ napsal Bale. Už dříve se spekulovalo, že po světovém šampionátu v Kataru skončí v národním týmu. Jeho slabé výkony na MS tyto informace jen přiživily. Velšan ale po vyřazení ve skupině prohlásil, že za reprezentaci bude hrát tak dlouho, jak jen bude moct. A dokud ho v ní budou chtít. Po měsíci změnil radikálně názor, končí i na klubové úrovni.

„Chci poděkovat všem, kteří hráli roli v mé kariéře, o které jsem ani nesnil. Všem mým trenérům, spoluhráčům, fanouškům, agentům. A také rodičům a sestře, bez jejichž odhodlání a podpory bych toto prohlášení nepsal. Chtěl bych také vzkázat své ženě a dětem: vaše láska a podpora mě neustále provázely. Prožívali jste se mnou všechny vrcholy a pády. S očekáváním teď začínám novou etapu svého života. Nastal čas změny a příležitost pro nové dobrodružství,“ uvedl Bale.

S 111 zápasy a 41 góly rekordman velšské reprezentace zveřejnil posléze také zprávu adresovanou fanouškům Walesu. „Moje velšská rodino. Rozhodnutí odejít z mezinárodního fotbalu bylo zdaleka nejtěžší v mé kariéře. To, že jsem Velšan a byl jsem vybrán, abych hrál za Wales a byl kapitánem, je pro mě něco neskutečného. Nedá se srovnat s ničím, co jsem prožil. Sdílel jsem šatnu s kluky, kteří se stali mými bratry, hrál jsem pod skvělými trenéry a cítil jsem nehynoucí podporu a lásku od těch nejoddanějších fanoušků na světě. Končím kariéru, ale velšská fotbalová rodina ve mně bude žít dál,“ dodal Bale.

V roli nejlepšího střelce národního týmu výrazně překonal hvězdu 80. a 90. let minulého století Iana Rushe a jeho 28 branek. "Výraz legenda se v dnešní době používá nadmíru, ale je jen málo hráčů, kteří si tohle označení zaslouží víc než Bale," uvedla velšská fotbalová asociace.

Na klubové scéně naposledy nastupoval za Los Angeles FC v zámořské Major League Soccer. Předtím působil v Southamptonu, Tottenhamu a Realu Madrid.

"Gareth Bale byl součástí našeho týmu během jednoho z nejúspěšnějších období v naší historii. Jeho jméno bude navždy spjato s historií našeho klubu a jeho legendou," napsal  dnes španělský klub v prohlášení. "Dlouho se na něj (Balea) bude vzpomínat díky jeho stopě v památných chvílích uplynulého desetiletí, včetně nezapomenutelného sóla ve finále Španělského poháru v roce 2014, klíčového gólu ve finále Ligy mistrů 2014 v Lisabonu a jeho dvou branek ve finále Ligy mistrů 2018. Hlavně jeho nůžky budou mít fotbaloví fanoušci v paměti do konce života," připomínal Real.

Reklama

Související témata: