Hlavní obsah

Berbrovci zatím prohrávají! Ve volbách do okresů už uspěli čtyři naši kandidáti, těší Šmicra

Praha

Český fotbal prochází nejdůležitějším obdobím za poslední desetiletí. Probíhající volby do okresních svazů, na které v dubnu navážou volby do svazů krajských, určí, jestli tuzemský fotbal nadále povedou lidé trestně stíhaného mocipána Romana Berbra, nebo zvítězí nová vlna, "Zatím je to pozitivní," lebedí si Vladimír Šmicer, tvář projektu Fotbalová Evoluce, který bojuje za očistu v českém fotbale.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vladimír Šmicer na archivním snímku

Článek

Volby tedy zatím probíhají podle vašich představ?

Celkem to vypadá dobře. Zatím z pěti okresů v Česku, kde volby proběhly, vyhrály čtyři kluby, které chtějí změnu. Nedopadlo to jen v Kladně. Tam se kluby nakonec rozhodly pro stávající vedení.

Mrzí vás to? Středočeský fotbalový svaz je v Česku největší.

To se ale přece může stát, jde o svobodné volby. Klubům na okresní úrovni, za kterými jsme v posledních měsících jezdili, jsme sdělili, co si o dalším směřování českého fotbalu myslíme. Je jen na nich, jak se rozhodnou a jaký další osud svému okresu zvolí.

Vnímáte, že střední Čechy jsou baštou Romana Berbra a jeho lidí?

Ano, tam je to silné. Ve vzpomínaném okrese Kladno vyhráli. Ale zase na Praze-západ vyhrál náš příznivec Honza Rajnoch. Ve středních Čechách je dvanáct okresů, potřebujeme jich získat co nejvíc. U Kladna jsem dopředu tušil, že to nedopadne.

Proč?

Od začátku tam při našich návštěvách byla jiná atmosféra než v jiných okresech, Ale zase, nebereme to jako porážku. Zkrátka vždycky vyhrají kandidáti, kterým kluby věří nejvíc. My nikoho za jeho názor, natož za jeho volbu perzekuovat nebudeme. Každý si zvolí vedení, jaké chce.

Jste zklamaný, že pořád existuje spousta klubů, které bojují za udržení stávající linie?

Platí, že každý svého štěstí strůjce. Znovu opakuji, že se jedná o svobodné volby. Není to tak, že Šmicer nebo další dorazí na okres a oznámí: Toho volte, toho ne. Ne! Naší snahou je, aby kluby, které změnu chtějí, nenechaly svého kandidáta při hlasování na holičkách. Aby cítil jejich podporu, že boj o změnu má smysl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Po bezmála třech měsících na svobodě...

Cítíte, že většina klubů má do změny chuť?

Zájem mají. Někteří lidé si ale pořád myslí, že jdeme proti všem. Že chceme všechny vyházet. Berou to ve smyslu, že kdo nejde s námi, jde proti nám. Tak to ale není. Chceme diskuzi, demokratickou. Spousta lidí vidí ve všem boj jedné síly proti druhé. Jenže my se jenom snažíme pomoct fotbalu, když se k tomu nemá Fotbalová asociace, tedy FAČR.

Co říkáte na výrok druhé strany, která vás označuje za revolucionáře?

Jde pochopitelně o cílený nesmysl. Lze se mu jenom zasmát. Víte, Fotbalová Evoluce neznamená, že jsme spasitelé. Prostě jen lidi v klubech vyzýváme: Pojďte dělat fotbal jinak. Nově, čistě.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice