Hlavní obsah

Blattera s Platinim čeká soud ve Švýcarsku v červnu

Z podvodu obžalovaní bývalý předseda Mezinárodní fotbalové federace FIFA Sepp Blatter a někdejší šéf Unie evropských fotbalových asociací UEFA Michel Platini stanou v červnu ve Švýcarsku před soudem. Termín procesu spolkový trestní soud v Bellinzoně stanovil na 8. až 21. června. Švýcarské úřady obžalovaly oba přední funkcionáře loni v listopadu, vedle podvodu je viní i z dalších deliktů.

Foto: Petr Horník, Právo

Někdejší šéf Unie evropských fotbalových asociací UEFA Michel Platini

Článek

Platini coby předseda UEFA v únoru 2011 od tehdejšího prezidenta FIFA Blattera ilegálně obdržel dva miliony švýcarských franků za údajnou poradenskou činnost. Švýcarské orgány vedou ve věci trestní řízení od roku 2015. Oba funkcionáři tvrdí, že šlo o odměnu za poradenskou činnost v letech 1998 až 2002 na základě ústní dohody.

"Tato platba poškodila majetek FIFA a nezákonně obohatila Platiniho," uvedli švýcarští vyšetřovatelé v listopadovém prohlášení. Šestaosmdesátiletého Blattera i šestašedesátiletého Platiniho obvinili vedle podvodu také ze špatného hospodaření, zpronevěry prostředků FIFA a padělání dokumentů.

Foto: Sport.cz

Bývalý prezident FIFA Sepp Blatter.

Platini, jenž byl i místopředsedou Mezinárodní fotbalové federace, v roce 2015 dostal za přijetí peněz od Blattera osmiletý zákaz působení ve fotbale. Po sérii odvolání dosáhl Francouz pouze snížení trestu na čtyři roky, který mu vypršel v říjnu 2019. Šestiletý zákaz Švýcara Blattera skončil loni v říjnu.

Reklama

  Plzeň - Zlín dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín