Hlavní obsah

Bratři Ličkovi v Rusku? Pro mě naprosté selhání, čílí se fotbalový trenér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hledání možností, jak vrátit sportovce Ruska a Běloruska na scénu, které doporučuje MOV se sice fotbalu bezprostředně netýká, protože výkonnou radou stanovené podmínky nedávají žádnou šanci pro týmové sporty neexistuje. Nicméně Bělorusko z rozhodnutí UEFA hraje kvalifikaci o ME 2024, byť na neutrální půdě, což trenér Josef Csaplár považuje za skandální.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Josef Csaplár

Článek

„Tvrdím, že v současné době Rusové, při tom, co provádějí na Ukrajině, nemají místo v žádné sportovní soutěži. Totéž ale platí i pro Bělorusy podporující jejich vojenskou agresi," sdělil exkluzivně webu Sport.cz Csaplár, jenž v minulosti vedl i reprezentaci do 17 let. „Chtěl bych se veřejně přihlásit k názorům Dominika Haška, jsem na jeho straně, má ode mě absolutní podporu," dodal 60letý kouč, jenž zažil ligový triumf na lavičce Liberce, s Plockem vyhrál Polský pohár, ale vedl i Slavii, Příbram či Žižkov.

Csaplárův postoj je nekompromisní, třeba i vůči krajanům, kteří v Rusku pracují. „Pro mě je třeba naprosto neakceptovatelné rozhodnutí bratrů Ličkových, kteří trénují v ruském Orenburgu. Vnímám to jako selhání etických hodnot, že působí v zemi, jejíž vojáci vraždí děti, znásilňují ženy a mučí lidi. Středověk hadr. A my budeme ruským a běloruským sportovcům na olympiádě či při jiném sportování tleskat, že něco vyhráli?" čílil se fotbalový expert.

„Politika do sportu nepatří, ale válečné barbarství už naši pozornost zasluhuje. Vezměte si, kolik ukrajinských sportovců a trenérů ve válce zahynulo, kolik stadionů na Ukrajině Rusové rozbombardovali," řekl Csaplár, podle nějž za této situace prostě nemůže vzít sportovní společenství vojenské agresory zpátky.

„Pro ty, kteří si neuvědomují, co se na Ukrajině děje a říkají, že je to daleko, že se nás to vlastně ani netýká, mám vzkaz: Díváte se na oblohu, najednou raketa a nemáte nejbližší, příbuzné, nemáte nic. Nás se to sakra týká! Kdyby nebylo Ukrajiny, tihle šílení lidi stojí u Košic," rozhořčil se Csaplár.

Reklama