Hlavní obsah

Brněnský soud zmírnil tresty v bystrcké korupční kauze

Odvolací brněnský krajský soud zmírnil tresty, které byly uděleny bývalému hráči fotbalového celku Dosta Bystrc-Kníničky Zdeňku Houšťovi a někdejšímu šéfovi brněnské pobočky sázkové kanceláře Tipsport Michaelu Benkovi. Brněnský městský soud jim letos v březnu udělil za korupci v bystrckém fotbalovém týmu podmíněné tresty, pokuty a zákazy sportovní činnosti na dobu pěti let. Zákaz činnosti byl v úterý zkrácen na dobu tří let.

Článek

Proti původnímu verdiktu se odvolal i někdejší bystrcký trenér Tibor Duda. Jeho námitky k výši trestu ale soud zamítl.

Podle obžaloby Duda, Houšť a Benko společně s dalšími někdejšími bystrckými hráči Tomášem Mrázkem a Alešem Schustrem zmanipulovali loni v červnu klíčové druholigové utkání Bystrce s Vítkovicemi. Bystrc prohrála 2:4, což pro ni znamenalo sestup do MSFL. Jaká přesná částka měla být za prohru Bystrce zaplacena, se ale až dosud nepodařilo zjistit.

"S výší trestu souhlasíme. Jiný názor máme ale na zákaz činnosti. Jde o jejich první pochybení, proto jsme zákaz činnosti poněkud zmírnili," uvedl soudce Jiří Šoukal.

Duda dostal dostal také pokutu

Duda, který podle soudu úplatek nabídl, byl odsouzen k šesti měsícům vězení s podmíněným odkladem na 18 měsíců. Součástí trestu je pokuta 50 000 korun a zákaz činnosti na dva roky.

Benko byl potrestán osmi měsíci vězení s podmíněným odkladem na tři roky. Dostal pokutu 100 000 korun. Podle obžaloby dojednával předání úplatku. Houšť dostal 14 měsíců vězení s podmíněným odkladem na tři roky, pokutu 100 000 korun. S úterním verdiktem není Houšť spokojen. "Trvám na své nevině, a pokud to půjde, podám odvolání," řekl po vynesení rozsudku. Kauza tak asi skončí dovoláním k Nejvyššímu soudu.

Dalšími odsouzenými v této kauze jsou hráči Mrázek a Schuster. Městský soud jim také udělil podmínky, pokuty a zákaz sportovní činnosti na čtyři roky. Odvolací krajský soud zmírnil u obou v uplynulých týdnech zákaz činnosti na dva roky. Přihlédl k tomu, že Mrázek a Schuster byli pouze hráči a jejich možnost ovlivnit výsledek utkání byla tedy omezená.

Reklama

Související témata: