Hlavní obsah

Bývalý sparťan zůstává v Nizozemsku, chce postoupit do Eredivisie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Nizozemsku po odchodu z akademie Sparty strávil už čtyři a půl roku. Fotbalový záložník Richard Sedláček bude hrát v zemi tulipánů dál, v druholigovém Venlu prodloužil kontrakt o dva roky, tudíž do roku 2025. Elitní Eredivisii si ještě nezahrál, ale věří, že na tuhle metu dosáhne. „Cítíme, že máme na to, abychom porazili každého soupeře. V šatně už se o možnosti hrát o postup bavíme,“ hlásí optimisticky třiadvacetiletý hráč.

Foto: Sport Invest

Richard Sedláček podepsal novou smlouvu v nizozemském Venlu.

Článek

Sedláček je v Nizozemsku už zvyklý, i proto neváhal s podpisem. „Nepřemýšlel jsem dlouho, v posledních zápasech se mně dařilo. Cítím, že i vedení klubu vnímá, že všechno jde tak, jak má. Jsem tady rád, v klubu i mimo něj. Volba byla tedy jasná," říká bývalý člen sparťanské akademie.

Ve Venlu má dobré postavení, hraje pravidelně. Jeho pozice se navíc v poslední době zlepšila, protože se z pravého obránce přesunul do středu zálohy, kde je mu nejlépe. „Sice jsem pravého obránce celkem v pohodě zvládal, ale cítil jsem, že to není moje pozice, něco mi scházelo. Od čtrnácti let ve Spartě jsem hrál střední zálohu. Jakmile jsem tedy v zápase proti ADO den Haag nastoupil od začátku ve středu pole, tak jsem ožil. Jsem rád, že to trenér vycítil a dal mi tam znovu šanci, všechno klape. Na hřišti se zase cítím být sám sebou," pochvaluje si Sedláček.

Do Nizozemska se vydal v roce 2018, zamířil do Alkmaaru, soutěžní zápas za áčko si tam ale během necelých čtyř let nezahrál. Jeho rozvoj přibrzdilo i vážné zranění kotníku, kvůli kterému chyběl jednou přes půl roku. Kotník ho zlobil i loni na jaře. Teď je rozehraný, navíc Venlo stoupá tabulkou, momentálně je šesté, tedy na příčce zaručující play off. „Daří se, nálada je skvělá, posouváme se jako tým i jako jednotlivci. Je to znát i na zájmu fanoušků, koukáme výš a výš," popisuje rodák z Rumburka.

V klubu se přemýšlí o postupu mezi nizozemskou elitu. „Díky úspěšné sérii jsme my hráči i fanoušci pozitivně naladěni. Všichni si uvědomují, čeho můžeme dosáhnout a přijde nám to reálné. Jsme schopní hrát o postup, takže v šatně už ta varianta padá. Je to náš cíl, ale prvotní je udržet se na místech pro play off, abychom mohli o posun do nejvyšší soutěže hrát. Cítíme, že dokážeme porazit kohokoliv, soupeře přehráváme, takže ani druhé místo, které znamená přímý postup, se nám nezdá až tak daleko. Naše ambice jsou vysoké. Věřím, že to tak půjde dál a dosáhneme téhle mety, kterou jsme si stanovili," vypráví Sedláček.

A co případný návrat do Česka? „O téhle variantě přemýšlím pořád, fotbal je o dobrých rozhodnutích. Po zraněních, která jsem prodělal, tam byly chvíle, kdy jsem zapochyboval nebo si říkal, proč zůstávám v zahraničí, když bych se mohl vrátit do Česka. Ale pak se vždycky nějak nakopnu a chci pokračovat v cizině. Když už jsem se touhle cestou vydal, chci něco dokázat. Je mi stále teprve třiadvacet, chci objevovat a zkoušet zahraniční fotbal," podotýká bývalý mládežnický reprezentant.

Reklama

Související témata: