Hlavní obsah

Čech nakázal, aby byl na kluky hodný. Proto Šilhavý zavazoval capartům i kopačky, i když i přitom myslel na Slováky

Nymburk

Vyloučeno, aby se při reprezentačním srazu sehnul a zavazoval Součkovi či třeba Schickovi kopačky. V Nymburce to však Šilhavý udělal. Dokonce opakovaně. A kdyby jen to, on se malým capartům na kopačky i podepisoval. „To Petr Čech mě nabádal, abych byl na kluky hodný. Že prý když jsme se za éry Karla Brücknera potkávali v reprezentaci, dokázal jsem být na hráče pěkně zlý,“ podivoval se kouč české reprezentace Jaroslav Šilhavý, proč Čech za účastníky své tradiční letní fotbalové školy tolik orodoval.

Dostal jsem od Petra Čecha úkol být na děti hodnej, řekl Jaroslav Šilhavý. Koho nominuje do zářijových zápasů? Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

„Doma mám navíc čtyři vnoučata, která u nás během karantény prožila tři týdny, a i s nimi jsem čutal do balonu. Nikdy jsem sice žádné žákovské či mládežnické mančafty netrénoval, což ale přece neznamená, že to s dětmi neumím," vzkazoval na oplátku brankářské legendě, která vzhledem k prapodivné koronavirové době musela zůstat na Ostrovech.

Trénink s kluky ze všech koutů republiky zvládl Šilhavý v úterním dopoledni s bravurou. Radil, povzbuzoval, při hře na dvě nahrával i bránil, dokonce i tkaničky na kopačkách těm nejmenším zavazoval.

Foto: Zdeněk Pavlis

S kluky si reprezentační trenér Jaroslav Šilhavý v Nymburce nejen zatrénoval, ale odpovídal i na spoustu jejich dotazů.

Jenže marná sláva, nároďák je nároďák. Zvláště, když se s reprezentanty už pomalu třičtvrtě roku neviděl a další dva měsíce neuvidí.

„Neskutečně dlouhá doba. Po všem, co jsme prožívali, se už nemohu dočkat, až se s kluky potkám. Ještě že mám doma atypický reprezentační kalendář odpočítávající měsíce a týdny zbývající do zahájení evropského šampionátu přeloženého na příští rok. Teď v něm odpočítám i dny, které nás dělí od zářijového srazu a konfrontace se Slováky v Lize národů," svěřoval se reprezentační kouč, že fotbalové dění už ho znovu úplně pohltilo.

„Do ciziny za hráči nemohu, takže si s nimi jen telefonuju, zato doma jsem viděl ligových zápasů hodně. A potenciálních adeptů reprezentace také. Pro nás jen dobře, že si jich tolik říká o pozornost a nabízí se, abychom o nich uvažovali při nominaci," připomínal Šilhavý výkonnostní vzestup Sparty a letenské mladíky, kteří ho zaujali, stejně jako třeba plzeňského Čermáka, Kalvacha nebo Buchu, hráče, skrývající se za jarní proměnou Plzně.

„Základní gró reprezentačního kádru je dané, a navíc prověřené kvalifikací, čímž ovšem netvrdím, že je neměnné. Jen dobře, pokud nám hráč vyzkoušený naší ligou nebo na sebe upozorňující formou a výkony v zahraničí zamotá hlavu. Třeba Dočkal či Hložek ve Spartě, Barák, který začíná v Itálii zase nastupovat, nebo Pavelka, jenž se po zranění zase vrací na hřiště," jmenoval některé adepty národního týmu, aby hned vzápětí přidával i další jména.

Foto: Sport.cz

Milan Škoda oslavuje gól v turecké lize.

Třeba i čtyřiatřicetiletého Milana Škodu, který v tureckém Rizesporu vstoupil do Klubu ligových kanonýrů a okamžitě načal porcování druhé stovky vstřelených branek.

„Když to tam bude dál sázet, proč ne?! Pro mě věk nehraje roli. Starý, mladý, na to se nekoukám, natož aby pro mě mládí představovalo nějakou přednost. Podstatné je, aby hráč byl nároďáku platný a pomohl mu," rozebíral svou nominační filozofii, kterou se bude řídit i při skládání výběru pro duely Ligy národů na Slovensku 4. září a doma v zápase proti Skotsku o tři dny později.

„Hned start je ostrý. Derby a na Slovensku k tomu. Jistou výhodu ale snad mít budeme. Pro Pavla Hapala a jeho tým bude na podzim docela určitě prioritou baráž o EURO, kam se mají Slováci ještě šanci probojovat, takže dost možná, že utkání s námi pojmou jako přípravu na říjnovou konfrontaci s Iry. Třeba s béčkem, třeba s kluky, kteří si stejně jako ti naši o příležitost říkají. I když až na hřišti se ukáže, zda šlo opravdu o výhodu," vrátil se Šilhavý po tréninku s caparty zase do svých reprezentačních vod a přemýšlel, co od prvního zápasu po tři čtvrtě roce očekávat a co pak dlouhé pauze přinese.

Reklama

  1 : 0 West Ham - Leverkusen 1 : 0 78. min Živě
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň