Hlavní obsah

Čechův dres je nejnovějším exemplářem maltského fotbalového muzea

Podepsaný dres českého brankáře Petra Čecha se stal nejnovějším přírůstkem do sbírky fotbalových relikvií maltského učitele italštiny Kennetha Formosy. Ten už 30 let dává dohromady jedinečnou sbírku dresů, která v nejbližší době bude tvořit základ muzea v maltském Národním stadionu Ta'Qali. Zatím si muzeum vytvořil doma v garáži a kromě Čechova dresu má mimo jiné i rukavice Pavla Srníčka či dresy Pavla Nedvěda a Josefa Masopusta.

Foto: David Šváb, ČTK

Učitel italštiny Kenneth Formoso s podepsaným dresem Petra Čecha.

Článek

"Jde o dres, ve kterém pan Masopust nastoupil právě u nás na Maltě, když hrál za Duklu v roce 1963 proti Vallettě. Tehdy to byla pro místní velká událost, jelikož Dukla byla velkým pojmem," řekl Formosa. "Poslal jsem ho do Prahy a před měsícem mi přišel podepsaný," dodal.

Petr byl na něj milý

Podpis Petra Čecha na jeho dres Chelsea získal ve čtvrtek na tiskové konferenci před utkáním české reprezentace s Maltou. "Čech na mě velmi zapůsobil, jak byl milý. Hráči často utíkají a odmítají se podepsat, Petr však byl velmi přístupný. Možná je to i proto, že hraje v Anglii, kde hráči mají k fanouškům úplně jiný přístup než třeba v Itálii nebo ve Španělsku. Dokonce se tu má teď v neděli setkat s místními fanoušky Chelsea a bude s nimi mít besedu v hotelu," dodal.

Svou sbírku začal Formosa sestavovat před třiceti lety, kdy mu bylo šestnáct. "Postupně jsem si uvědomil, že nemáme žádné fotbalové muzeum, tak jsem se pro to nadchnul, začal jsem kontaktovat hráče, sbíral dresy a jiné relikvie. Teď mám 500 až 600 autentických dresů, ve kterých ti hráči skutečně nastoupili," řekl Formosa.

Z garáže na stadión

Brzy by měl celou sbírku přesunout z garáže na Národní stadión Ta'Qali, kde má vzniknout fotbalové muzeum se stálou expozicí. "Už se nemohu dočkat. Je to můj celoživotní sen, protože mít to schované v garáži mi přijde jako plýtvání. Navíc by se měli připojit i další sběratelé a kluby. A také se uleví manželce, která teď bude moci s dcerou používat garáž jako ateliér ke svému malování," uvedl Formosa.

Sbírku dresů má rozdělenou na maltské, na soupeře Malty a na držitele Zlatých míčů. Kromě Masopusta, který vyhrál nejcennější individuální ocenění v roce 1962, a Nedvěda (2003) má i dresy Eusébia, Diega Maradony, Franze Beckenbauera, Johanna Cruyffa a dalších. "Věřím, že sbírku brzy zkompletuji. V kontaktu jsem se sběrateli z celého světa," řekl. "Je to ale drahý koníček," dodal.

Slabost pro Juventus

Sám má slabost pro Juventus Turín, kterému fandí hodně Malťanů. "Zhruba před sto lety byl velký konflikt. Půlka Malty chtěla mluvit italsky a půlka anglicky. To se promítá i mezi fanoušky. Půlka národa uctívá anglický fotbal, zejména Manchester United, a půlka italský. A to hlavně Juventus Turín. I proto jsou tu hodně populární čeští hráči Pavel Nedvěd, který hrál za Juventus, a Karel Poborský, který hrával za Manchester," vysvětloval Formosa.

V nejbližších dnech jeho sbírku rozšíří i dres českého národního týmu z páteční výhry 4:1 na Maltě. "Mám ho od naší federace slíbený, tak ho snad brzy dostanu," prohlásil sběratel.

Reklama

Související témata: