Hlavní obsah

Chtěli mě po celém světě, ale teď jsem tady. Ronaldo promluvil poprvé od přestupu do Saúdské Arábie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestup, který zklamal fanoušky po celé Evropě a rozjásal ty žijící o něco východněji, se stává již neoddiskutovatelnou skutečností. Pětinásobný vítěz Zlatého míče a jeden z nejlepších fotbalistů historie Cristiano Ronaldo byl krátce po bezproblémovém absolvování zdravotní prohlídky oficiálně představen médiím jako žhavá posila an-Nasru, vedoucího celku nejvyšší saúdskoarabské soutěže. "Čeká mě nová výzva, jsem vděčný za tuto příležitost," prohlásila 37letá superstar na tiskové konferenci, která předcházela jejímu představení před fanoušky přímo na stadionu. Promluvila na ní obšírněji poprvé od přestupu.

Foto: Ahmed Yosri, Reuters

Cristiano Ronaldo při tiskové konferenci.

Článek

Dobyl jste Evropu, jak vnímáte váš nový začátek zde v Saúdské Arábii?

Cítím se skvěle a jsem hrdý na to, že jsem udělal takové rozhodnutí. V Evropě mám odpracováno, vyhrál jsem vše, co se dalo a hrál za největší kluby na celém kontinentu. Nyní mě čeká nová výzva tady a jsem vděčný za příležitost rozvíjet fotbal právě na tomto místě.

Foto: Ahmed Yosri, Reuters

Muž v Rijádu na ulici prodává vlajky a šály se symboly Cristiana Ronalda.

Jak se na přestup dívala vaše rodina?

Rodina je také šťastná, všichni mě vždy neustále podporují, hlavně tedy moje děti. Jsme tu spokojení a cítíme se tady skvěle, místní lidé jsou úžasní.

Čeho byste v an-Nasru chtěl dosáhnout jak na hřišti, tak mimo něj?

Tohle angažmá je pro mě skvělou volbou z mnoha hledisek. Nejen co se týče samotného fotbalu, ale mohu také pomoci změnit myšlení mladé generace a celkově pomoci díky svým zkušenostem, aby se svět na místní fotbal díval jinak. Málokdo to ví, ale měl jsem dost jiných možností, kam přestoupit. Jednal jsem s kluby z Evropy, Brazílie, Spojených států i Austrálie. Dohodl jsem se ale s an-Nasrem a přesně vím, co od své volby očekávám.

Pomohly vašemu rozhodnutí i výkony reprezentantů Saúdské Arábie na světovém šampionátu? Všichni její hráči působí právě v soutěži, kterou nyní budete hrát.

Na mistrovství světa se naplno ukázala evoluce fotbalu během posledních deseti nebo patnácti let. Všechny týmy byly perfektně připraveny a nebyla nouze o překvapení, Jižní Korea nebo africké týmy hrály skvěle a Saúdi jako jediní porazili celkové vítěze. Opravdu kompetitivní je pak i jejich nejvyšší soutěž a já bych si ji moc rád zahrál již ve čtvrtečním zápase, pokud se tedy trenér rozhodne mě nasadit. (smích)

Co říkáte na kritiku těch, kteří zpochybňovali váš přestup do an-Nasru?

Lidé toho hodně namluví a vyjadřují své názory, i když toho o fotbale moc neví. Udělal jsem poměrně jedinečné rozhodnutí, protože jsem jedinečný hráč. V Evropě jsem překonal spousty rekordů a zde mám v plánu to samé.

Co byste na závěr vzkázal jak fanouškům nového týmu, tak těm, kteří vám drží palce z ostatních koutů světa?

Přišel jsem sem hrát, vítězit a užívat si fotbal s úsměvem na tváři.

Reklama

Související témata: