Hlavní obsah

Čínští fotbalisté mají zakázaná tetování, mají být příkladem společnosti

Čínské úřady zakázaly fotbalistům národního týmu tetování a reprezentanty vyzvaly, aby si již pořízená tetování z těla odstranili. Sportovci by podle čínské Generální správy sportu (GAS) "měli být příkladem zbytku společnosti". Za porušení nařízení hrozí reprezentantům trest.

Foto: Rui Vieira, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

"Národní týmy na všech úrovních budou přísně dodržovat nová opatření a pomohou znovu pozvednout pozitivního ducha čínského fotbalu," citovala agentura Reuters z prohlášení GAS. Tetování bude povoleno pouze "ve zvláštních případech a se souhlasem týmu", během tréninků a zápasů ale musí být zakryté.

Vláda totalitní země už v minulosti vyžadovala po fotbalových reprezentantech, aby si během utkání zakrývali tetování a nepobuřovali občany. V čínské univerzitní lize fotbalistek odmítl rozhodčí zahájit zápas kvůli odbarveným vlasům hráček týmu Fu-čou a soupeř Ťi-mej zvítězil kontumačně 3:0.

Hráči národního týmu a výběru do 23 let mají nyní striktně zakázáno pořizovat si nová tetování. V juniorských reprezentacích je zcela zakázáno nominovat hráče s tetováním.

GAS uvedl, že chce pracovat i na "ideologickém a politickém vzdělávání hráčů". "Posílí se národní hrdost a zodpovědnost a národní tým bude znovu konkurenceschopný," uvedl úřad.

Čína bude v roce 2023 hostit asijský šampionát. Na mistrovství světa se reprezentace kvalifikovala pouze v roce 2002, v základní skupině ale prohrála všechny tři zápasy. V žebříčku FIFA patří Číně 74. místo.

Reklama

Související témata:
  Dortmund - Atlético dnes 21 : 00
20240416T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. Atlético
Dortmund vs. Atlético
Dortmund
Atlético
  Barcelona - PSG dnes 21 : 00
20240416T21 : 00:00+0200
Barcelona vs. PSG
Barcelona vs. PSG
Barcelona
PSG