Hlavní obsah

Další odpadlíci, Super liga už má jen dva týmy

Londýn/Praha
Aktualizováno

Jen pár dnů po oznámení svého vzniku je grandiózní projekt miliardářské fotbalové Super ligy v troskách. Všech šest anglických zakladatelských klubů, všechny tři itálské a španělské Atlétiko z projektu původně dvanácti evropských gigantů vystoupilo. Zbyly jen dva týmy - Real Madrid a Barcelona. Vedení nově vzniklé soutěže následně oznámilo, že „vzhledem k okolnostem zváží nejvhodnější kroky k úpravě projektu".

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Fanoušci Chelsea protestovali. Když se ale dozvěděli, že klub vystupuje ze Super ligy, začali slavitVideo: sntv

 
Článek

Prakticky ihned po nedělním oznámení vzniku uzavřené elitní ligy pro nejbohatší se proti ní a jejím aktérům (Manchester United, Manchester City, Arsenal, Totteham, Liverpool, Chelsea, Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid, Juventus, Inter Milán, AC Milán) začala vršit ostrá kritika ze strany fanoušků, politiků, svazů, národních lig i expertů. Ale také UEFA A FIFA, které hrozily tvrdými sankcemi jak pro zúčastněné kluby, tak pro hráče.

Jednota dvanáctky klubů a ambice nové projektu se začaly povážlivě hroutit v úterý večer, kdy nejprve prosákly informace, že Chelsea připravuje dokumenty pro vystoupení z nového projektu. Manchester City pak následně oficiálně potvrdil, že na odstoupení ze soutěže pracuje. Arsenal, Liverpool, Manchester United a Tottenham učinily posléze totéž.

Manchester City potvrdil, že „formálně zahájil proceduru na vystoupení". Liverpool oficiálně informoval o „přerušení" procesu směřujícímu k zapojení do nové soutěže. „Tento projekt by nemohl vydržet bez podpory fanoušků. Během 48 hodin jste se vyjádřili velice jasně, že nevydrží. Chci se omluvit Jürgenu (Kloppovi), hráčům a všem. Za tuto zbytečnou negativitu minulých dnů jsem zodpovědný jen já sám, oni s tím nemají nic společného," kál se majitel Liverpoolu John Henry.

„Pozorně jsme naslouchali reakcím našich fanoušků, vlády a klíčových akcionářů," vysvětlil zase Manchester United, proč si účast v Super lize rozmyslel.

Arsenal v otevřeném dopise fanouškům bez vytáček přiznal, že „udělal chybu". Omluvil se a dodal: „Když ale přišlo pozvání připojit se k Super lize, nechtěli jsme zůstat pozadu, abychom ochránili Arsenal a jeho budoucnost." Šéf Tottenhamu Daniel Levy litoval, že klub svými kroky k nové soutěži způsobil „obavy a hněv".

I Chelsea oficiálně potvrdila zprávu o svém úmyslu kritizovanou iniciativu opustit. „Začali jsem formální proceduru na vystoupení ze skupiny, k níž jsme se minulý týden přidali," sdělila.

Prezident UEFA Aleksander Čeferin kroky anglických klubů přivítal: „Jsou teď zpět v naší náruči. A já vím že toho mohou hodně nabídnout našim soutěžím i celému evropskému fotbalu."

Jako zatím poslední oznámily odchod ze soutěže všechny tři italské kluby AC Milán, Inter Milán i Juventus, k nim se navíc přidalo i španělské Atlétiko. "Juventus je sice i nadále přesvědčen o správnosti sportovních, obchodních a právních předpokladů tohoto projektu, v současnosti se ale domnívá, že existuje malá šance, že se projekt dokončí v původně navržené podobě," uvedl turínský klub v prohlášení.

Prezident Barcelony Joan Laporta prozradil, že si jeho klub vynutil při podpisu smlouvy klauzuli, že bude moci z projektu odstoupit, pokud ho neodhlasují jeho členové.

„Vzhledem k okolnostem zvážíme nejvhodnější kroky k úpravě projektu s důrazem na náš cíl nabídnout fanouškům nejlepší možné zážitky a zároveň vylepšíme solidární platby do celé fotbalové komunity," stojí v prohlášení Super ligy po oznámení odtržení anglických klubů.

Je pro fotbal dobře, že se projekt Super ligy rozpadá?
Ano, pro fotbal je vznik této soutěže po všech stránkách špatný
87,3 %
Nevím, možná by nebylo špatné dát Super lize šanci
6,4 %
Ne, Super liga by byla pro celý fotbal jednoznačně velký přínos
6,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12042 čtenářů.

Reklama

Související témata: