Hlavní obsah

Dohraje se také Ondrášovka Cup, na závěrečné turnaje dorazí osobnosti

Praha

Pandemie koronaviru zastavila v České republice veškeré sportovní akce i tréninky. Uvolnění opatření umožnilo, aby se dohrály profesionální fotbalové soutěže, tedy 1. a 2. liga a MOL Cup. O své vyvrcholení nakonec vedle těchto tří soutěží nepřijde ani Ondrášovka Cup, který je oficiálním Pohárem mládeže kategorií U8 - U13. Všech šest finálových turnajů se v pěti městech odehraje v průběhu června. Celkové prvenství obhajuje Sparta Praha.

Foto: Sport.cz

Snímek z utkání Ondrášovka Cupu.

Článek
Fotogalerie

Ondrášovka Cup rozpoutal fotbalovou vášeň po celé republice. Do letošního ročníku, který odstartoval kvalifikacemi už na podzim loňského roku, se přihlásilo více než 800 týmů, což je nejvíce v historii. Původně se závěrečné turnaje o konečné umístění měly uskutečnit během květnových a červnových víkendů. Z důvodu pandemie koronaviru a následným opatřením se ale muselo od naplánovaných termínu upustit.

Konání finálových turnajů nakonec umožnilo příznivé stanovisko po jednání se zástupci Ministerstva zdravotnictví a epidemiologem Rastislavem Maďarem v návaznosti na uvolňující se opatření související s pandemií koronaviru, přičemž byl přesně stanovený počet osob, které mohou být v průběhu turnaje v areálu stadionu.

Foto: Sport.cz

Ondrášovka Cup letos bude dokončen.

„Máme velkou radost, že se nám podaří letošní Ondrášovka Cup dotáhnout až do úplného závěru a děti dostanou příležitost užít si finálové turnaje. Pohár není jen o soupeření na trávníku, ale hlavně o setkávání, zážitcích, emocích, cenných sportovních i životních zkušenostech nebo poznávání nových míst a kamarádů. I proto nás potěšilo, že jsme dostali k uspořádání finálových turnajů zelenou a můžeme mladým fotbalistům přinést očekávané vyvrcholení jejich celosezónního snažení. Všichni se na závěr Ondrášovka Cupu nesmírně těšíme a věříme, že děti po dlouhých týdnech fotbalového půstu dají do hry celé své srdce," reaguje Libor Duba, generální ředitel společnosti Ondrášovka.

Mladí fotbalisté se stejně jako děti z většiny dalších sportů mohli vrátit k tréninku. Na závěr sezony se tedy účastníci finálových turnajů mohou připravovat už v celých týmech. Na vrchol ligového ročníku se soustředí i kapitán reprezentačního mužstva do 21 let Matěj Chaluš, který je oficiální tváří letošního ročníku Ondrášovka Cupu.

Přijede i trenér reprezentace

„Už jste mohli začít trénovat bez roušek se svými týmy a věřím, že jste se na to jako všichni správní fotbalisté těšili. Tak s chutí do tréninku a uvidíme se na Ondrášovka Cupu," posílá vzkaz účastníkům finálových turnajů stoper Slovanu Liberec.

Foto: Sport.cz

Matěj Chaluš je oficiální tváří letošního ročníku Ondrášovka Cupu.

Na vyvrcholení Ondrášovka Cupu se chystají i patroni finálových turnajů z řad internacionálů a fotbalových osobností. V Benešově se při turnaji U11 na konci června mohou těšit na reprezentačního trenéra Jaroslava Šilhavého a trenéra týmu do 21 let Karla Krejčího. Do Šumperku by měli zavítat nedávní reprezentanti a hráči špičkových evropských klubů Tomáš Ujfaluši, Radoslav Kováč a Marek Heinz.

Ve Vysokém Mýtě shlédnou rozhodující fázi turnaje bývalí hráči národního týmu a současní trenéři mládežnických reprezentací Radek Bejbl a Jan Suchopárek. Do Tábora pak přijedou někdejší reprezentant hráč Manchesteru United, Benfiky Lisabon nebo Lazia Řím a v současnosti vedoucí Úseku talentované mládeže a výkonný ředitel Regionálních fotbalových akademií FAČR Karel Poborský a ředitel Sportovně-technického úseku FAČR Jiří Kotrba.

„V předchozích ročnících byl na finálové turnaje obrovský ohlas. Ale koronavirus byl silnější než naše snažení. Ondrášovka Cup vidím jako příklad, jak by to mělo u těchto kategorií vypadat. Mám na mysli formu celodenních turnajů. Není ideální stav, když jedu hodně kilometrů, strávím spoustu času na cestě, abych si pak zahrál jen dvakrát 30 minut. Tohle je systém, který mi k malým dětem pasuje," vyzdviuje jeden z klíčových aspektů úspěchu poháru Jiří Kotrba.

Reklama

Související témata: