Hlavní obsah

Drsný útok v mládežnickém fotbale! Pokus o ovlivnění zápasu, nadávky kvůli Ukrajině a faul, který poslal klučinu na JIP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Českým mládežnickým fotbalem cloumá skandál. Došlo k němu v souvislosti s utkáním starších žáků mezi Doubím a Sokolem Ruprechtice. Den před střetnutím měl šéftrenéra Ruprechtic kontaktovat jeden z asistentů soupeře a pokoušel se ovlivnit výsledek duelu. Na žákovský tým Ruprechtic pak v den střetnutí čekalo v Doubí peklo. Po nadávkách ze strany rodičů a dalších lidí kolem klubu došlo i k brutálnímu faulu, který jednoho z hostujících hráčů poslal na dětskou JIP. Na kauzu upozornil server TN.cz. Klub Doubí se v úterý proti některým tvrzení ohradil v tiskové zprávě. V dalších bodech uznal vinu a omluvil se.

Foto: TJ Sokol Ruprechtice, Facebook

Starší žáci Sokola Ruprechtice (v bílém). Ilustrační foto.

Článek

„Den před zápasem jsem měl telefonát od asistenta trenéra Doubí. Zeptal se mě, jestli by nešlo, abychom kluky do toho zápasu moc nemotivovali, že hrajou o první místo s Českou Lípou a že už mají nakoupený mistrovský trička. Já jsem to samozřejmě odmítl. Podle mých informací ten trenér v klubu kvůli tomu skončil, vyhodili ho,“ uvedl pro Sport.cz šéftrenér mládeže klubu TJ Sokol Ruprechtice Radek Petrement.

„Nechápu, že něco takového měli zapotřebí. Oni mají opravdu dobrý tým, to jsem jim i řekl,“ dodal trenér. Jenže pokusem o ovlivnění zápasu to neskončilo.

Vzhledem k tomu, že vedení Ruprechtic se nátlaku trenéra Doubí nepodvolilo, situace vyeskalovala druhý den na hřišti. „Hned při vstupu do areálu nás slovně napadla skupinka rodičů. Vulgárně se nás ptali, proč máme v týmu Ukrajince, a křičeli, že na nás pošlou Rusáky. Z hospody vylezl číšník a křičel na mě, že mě neobslouží, a tak dále,“ řekl mládežnický kouč.

„Řekl jsem jim, že ty ukrajinský kluky si mohl do týmu vzít každý klub. Pár kluků z Ukrajiny u nás hraje. Měli jsme s tím hodně papírování, kvůli tomu se do toho ostatním klubům asi nechtělo. Oni se nám pak po zápasu ještě na internetu smáli, že vyhráli nad ukrajinským nároďákem,“ dodal Petrement.

Během samotné hry pak došlo k brutálnímu faulu. Gólman domácích při výběhu z malého vápna surovým způsobem kolenem zranil jednoho z chlapců Ruprechtic. „Ten kluk ležel na dětské JIPce kvůli otřesu mozku. Zrovna dnes (pondělí pozn. redakce) ho propustili. Doktoři mu řekli, aby se týden neučil, aby si hlava odpočinula. Ke sportu se může vrátit za měsíc,“ uvedl trenér.

To, co se dělo na hřišti, Petrement popsal sportovně-technické komisi na kraji. „Mluvil jsem o tom všem i s předsedou Doubí. Chtěl bych říct, že se k tomu postavil čelem. Dnes měli pohovory s rodiči i hráči. Omluvil se mně i celému klubu,“ řekl Petrement.

„Závěrem bych rád dodal, že to, co se stalo, je podle mého důsledek nálady v celé společnosti. Bohužel agresivita u lidí stoupá, jak u dětí, tak u rodičů. Já trénuji 27 let a nic takového jsem nikdy nezažil,“ posteskl si trenér ruprechtického Sokola.

Vedení Doubí se k incidentu vyjádřilo v úterý prostřednictvím tiskové zprávy

„Na základě včerejší schůzky s většinou rodičů hráčů nesouhlasíme s obviněním z urážení hráčů Ruprechtic ukrajinského původu během utkání. Pokud od některých jednotlivců z řad fanoušků k tomuto došlo, tak za to se klubu Ruprechtic omlouváme," napsalo k incidentu vedení Doubí.

„Sokol Doubí se kategoricky distancuje od ovlivňování zápasu ze strany vedoucího starších žáků. Jednal bez vědomí vedení klubu z jeho dovolené v zahraničí. Sám nebyl na posledních dvou utkáních starších žáku Sokola Doubí přítomen. Jeho chování nebyl klub schopen ovlivnit. Vzniklou situaci klub vyřešil propuštěním tohoto člověka, který u nás působil pouze 2 měsíce," stojí dále v prohlášení, které si v celém znění můžete přečíst ZDE.

Reklama

Související témata: