Hlavní obsah

Důkaz rostoucí moci Saúdské Arábie? Mbappé zatím vtipkuje, Premier League je v klidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalový přestupový kolotoč v Saúdské Arábii se roztáčí stále rychleji a těžko říct, kdy a kde se zastaví. Přijatá nabídka al-Hilálu na hvězdného Kyliana Mbappého ve výši neuvěřitelných 300 milionů eur (asi 7,3 miliardy korun) jen potvrzuje, jakou moc mohou peníze mít. Jaké možnosti dávají klubům, které najednou získávají na celosvětovém trhu pozici, jakou by ještě před pár měsíci málokdo očekával. Má se začít evropský fotbal opravdu začít bát?

Foto: Lewis Joly, ČTK/AP

Kylian Mbappé už toho v dresu francouzského Paris Saint-Germain možná moc neodehraje.

Článek

„Zřejmě se děje něco nového. Investují do hráčů a manažerů, aby se pokusili zvýšit prestiž ligy a klubů. Pokud jde o profil, konkurenceschopnost a zdroje příjmů, trvalo nám 30 let, než jsme se dostali do aktuální pozice. V tuto chvíli bych se tahy Saúdské Arábie příliš neznepokojoval, tamní kluby mají samozřejmě stejné právo nakupovat hráče jako kdokoliv jiný," konstatoval pro BBC výkonný ředitel anglické Premier League Richard Masters.

Právě z Premier Legue odešlo zatím na Blízký východ nejvíce hráčů včetně dřívějšího kapitána Liverpoolu Jordana Hendersona, posledního vítěze Ligy mistrů z Manchesterem City Rijáda Mahrize nebo francouzského záložníka a mistra světa N'Gola Kantého. Největší superstar, vyjma Cristiana Ronalda, je však poslední držitel Zlatého míče Karim Benzema.

Úprk hráčů do Saúdské Arábie je zřejmě větší, než se ještě během jara čekalo. Navíc odcházejí i stále mladší fotbalisté, kteří rozhodně nejsou na sklonku kariéry. Přestup 24letého Mbappého, jenž aktuálně působící ve francouzském Paris Saint-Germain a je jedním z největších adeptů na zisk dalšího Zlatého míče, by byl šokem. Šokem absolutně i mimo stále rostoucí přestupové standardy, a to zejména s ohledem na astronomický plat 700 milionů eur za rok.

Poslední dostupné informace však nenaznačují, že by sám Mbappé, i přes přijetí nabídky ze strany svého zaměstnavatele, s al-Hilálem zatím jednal. Podle španělského webu Relevo dokonce autor hattricku z finále posledního MS v Kataru je ochoten vysedávat poslední rok smlouvy na lavičce. Do Arábie se mu prý zkrátka nechce. Z celé věci si na Twitteru udělala legraci hvězda NBA Janis Adetokunbo. „Al-Hilále, můžeš si vzít mě. Vypadám jako Kylian Mbappé," napsal řecký basketbalista k přiložené fotce. Francouzský fotbalista odpověděl jen několika vysmátými smajlíky.

Součástí nabídky a smlouvy ze strany saúdskoarabského celku má být možnost po roce volně odejít zpět do Evropy. V souvislosti s Mbappém se nejvíce hovoří o předem upečeném přesunu do Realu Madrid. I poté, co Francouz necestuje s PSG do Japonska na soustředění, což logicky ihned vzbudilo obrovský zájem těch největších evropských klubů včetně Chelsea nebo Barcelony.

Dá se očekávat, že celá věc se vyjasní velmi brzy. Bude ale rozhodně zajímavé sledovat jakýkoliv scénář. Pokud Mbappé přestoupí, jak se bude v Arábii prezentovat? Opravdu se hned za rok vrátí? A když setrvá v PSG, zůstane na lavičce, i když se klubu třeba dařit nebude? Ustojí to jak on, tak trenéři a majietelé?

Hodně v pozadí se ale dovršuje další přestup, který může odkrýt velký problém ohledně transferů mezi saúdskoarabskými celky a Evropou. Z Newcastlu do al-Ahlí totiž putuje 26letý francouzský rychlík Allan Saint-Maximin. Do této chvíle v kontextu posledních týdnů nic divného.

Jenže je potřeba si uvědomit, že většinovým vlastníkem Newcastlu je saúdskoarabský fond veřejných financí (PIF) pod správnou korunního prince Muhammada bin Salmána. A tentýž fond převzal v červnu čtyři největší kluby – an-Nasr, al-Ittihád, al-Hilál a al-Ahlí. Podle americké stanice CBS pak ministerstvo sportu vyčlenilo klubům ze Saudi Pro League 17 miliard liber na přestupy do roku 2030.

Konkurenční kluby v anglické Premier League se obávají, že by přestupová částka za Saint-Maximina mohla být nadsazená, což by Newcastlu pomohlo dodržet pravidla finančního fair play. „Řídíme se stejnými pravidly jako každý jiný klub. Jsem si jistý, že splníme všechna potřebná kritéria a obchod proběhne řádně podle pravidel," ubezpečuje trenér Eddie Howe.

Podle výkonného ředitele soutěže Richarda Masterse by nová pravidla schválená před rokem a půl měla pomoci obávanému scénáři předejít. Premier League totiž kontroluje přestupy, aby hráči byli prodáni za odpovídající tržní hodnotu. „O hodnotě bychom měli mít důkazy a nezávislá posouzení," vysvětluje Masters. „Pravidla jsou pevná, relativně nová a měla by si s touto konkrétní transakcí poradit," dodává.

Reklama

  2 : 2 Č. Budějovice - Slovácko 2 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  1 : 2 Hradec Králové - Slavia 1 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové
Slavia
  2 : 2 Ostrava - Liberec 2 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Liberec
Ostrava vs. Liberec
Ostrava
Liberec
  3 : 0 Plzeň - Teplice 3 : 0 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Teplice
Plzeň vs. Teplice
Plzeň
Teplice
  0 : 1 Zlín - Karviná 0 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Zlín vs. Karviná
Zlín vs. Karviná
Zlín
Karviná
  1 : 4 Olomouc - Sparta 1 : 4 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Olomouc vs. Sparta
Olomouc vs. Sparta
Olomouc
Sparta
  1 : 1 Jablonec - Ml. Boleslav 1 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec
Ml. Boleslav
  2 : 1 Bohemians - Pardubice 2 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians
Pardubice