Hlavní obsah

Finanční fair play ve fotbale projde změnami, zavedení platových stropů na stole není

Zástupci Evropské klubové asociace budou ve čtvrtek jednat o aktualizované podobě takzvaného finančního fair play ve fotbale. Zatímco dosud byly výdaje klubů kontrolovány na základě ekonomických ztrát, nově by se finanční limity měly vypočítávat z příjmů. S odkazem na svůj zdroj to uvedla agentura AP.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) v současnosti požaduje po klubech záruku, že jejich příjmy a výdaje jsou vyrovnané. Podle nového modelu by kluby mohly na výdaje spojené s fotbalovou činností utratit jen určité procento příjmů, které by se postupně mělo stlačit k hranici 70 procent.

Naopak zavedení platových stropů, podobně jako v zámořských soutěžích, by bylo kvůli evropské legislativě problematické.

Za porušení pravidel by mohlo v krajním případě následovat vyloučení z evropských pohárů. Ve hře jsou i další návrhy, definitivně jasno by mělo být v dubnu.

UEFA zavedla finanční fair play od začátku sezony 2012/13, aby zastavila zadlužování týmů a přeplácení fotbalistů. Už ve zprávě z loňského května ale zdůraznila nutnost změn, a to i s ohledem na ekonomické dopady koronavirové pandemie.

Reklama

Související témata: