Hlavní obsah

Fotbal hezký, ale co lidská práva? Možná poslední souboj Ronalda s Messim se nevyhnul ostré kritice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva fenomény fotbalového světa se střetly zřejmě naposledy. Cristiano Ronaldo si odbyl premiéru v dresu an-Nasru v rámci přátelského utkání proti hvězdami nabitému Paris Saint-Germain, v jehož základní sestavě nechyběl ani Lionel Messi, tedy muž, s nímž se slavný CR7 v posledních letech pravidelně přetahoval o trofej pro nejlepšího fotbalistu planety. Obě superhvězdy se i gólově prosadily – Ronaldo dvakrát, Messi jednou – a utkání výběru hvězd saúdskoarabských klubů an-Nasr a al-Hilál proti PSG nakonec skončilo vítězstvím francouzského celku v poměru 5:4. Organizace Amnesty International ale nadšení pro duel narozdíl od fanoušků nesdílela, a označila jej za typickou ukázku sportswashingu (praxe vlád nebo jiných skupin, využívajících sport ke zlepšení své pošramocené pověsti - pozn. red.).

Foto: Hussein Malla, ČTK/AP

Cristiano Ronaldo se při svém debutu v Saúdské Arábii postavil hvězdám PSG. Při exhibici v Rijhádu nechyběli ani Lionel Messi, Neymar a Marquinhos.

Článek

Amnesty International se nezamlouvalo již pořádání nedávného mistrovství světa v Kataru, a to hlavně kvůli nevyhovujícím pracovním podmínkám pro dělníky, kteří se podíleli na stavbě stadionů. „Tisíce dělníků jsou zaseknuty ve známém cyklu zneužívání kvůli mezerám v zákonech," prohlašoval tenkrát Steve Cockburn, vedoucí oddělení pro ekonomickou a sociální spravedlnost. Stejná organizace pak i radila Ronaldovi, aby po přesupu do Saúdské Arábie místo nekritického vychvalování prostředí upozorňoval na tamní problémy.

Kritice se tak nevyhnulo ani exhibiční utkání na které stála ta vůbec nejdražší vstupenka okolo šedesáti milionů korun. „Tenhle zápas je připomenutím, že saúdskoarabské snahy o sportswashing stále jednou naplno," domnívá se Peter Frankental, ředitel Amnesty International pro ekonomické záležitosti.

„Extenzivní využívání sportu jakožto nástroje propagandy je v Saúdské Arábii moc dobře známé, ale tím, že se zapojilo i Katařany vlastněné PSG, ukázaly sílu hned dva sportswashingoví giganti," dodal jeden z předních představitelů organizace.

„Vláda Saúdské Arábie popravila denně až 81 lidí po neférových soudních řízeních. Hráči jako Ronaldo nebo Messi mají obrovské jméno a rádi bychom, aby veřejně promluvili o problémech lidských práv v zemích, jako jsou Saúdská Arábie nebo Katar," uzavřel Frankental.

Reklama