Hlavní obsah

Fotbalista Teplic Pimpara odehrál zápas tři měsíce po operaci srdce

TEPLICE

Obránce fotbalových Teplic Jiří Pimpara se nečekaně rychle zotavil po operaci srdce a dnes dopoledne poprvé nastoupil za divizní rezervu. Třiadvacetiletý obránce přitom trpěl nedomykavostí chlopně a na konci loňského roku ani nepočítal, že by ve fotbalové kariéře mohl pokračovat, lednová operace mu ale dala novou šanci.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Radost fotbalistů Teplic (ilustrační foto)

Článek

Bez jednoho dne to jsou přesně tři měsíce, kdy se Pimpara probudil v pražské nemocnici Na Homolce po plastice chlopně. Jediné, co měl v tu chvíli jisté, byl pobyt v poděbradských lázních a nařízený pětiměsíční klid. Protože se ale tělo hojilo nad očekávání dobře a i výsledky fyzických testů dopadly výborně, mohl postupně začít se zátěží.

"Posledních čtrnáct dnů jdu do tréninků naplno a všechno je v pořádku, jen nemám naběháno, takže se trochu zadýchávám. Navíc potřebuju shodit takových pět kilo, ale to snad půjde hned," řekl dnes ČTK Pimpara. Od lékařů dostal dobrozdání s tím, že srdeční vada je už naprosto minimální a vrcholovému sportu nebrání. "Myslím, že mám to nejhorší za sebou. Doslova mi začalo jaro," dodal nadšeně.

Návrat do fotbalového světa byl ale rychlejší, než kdokoli čekal. Divizní rezerva měla před zápasem na pražské Admiře problémy se sestavou, a tak padla volba na Pimparu. Bez problémů odehrál celý zápas, a i když jeho tým prohrál 2:3, kouč Lukáš Přerost s ním byl nadmíru spokojený. "Čtyři měsíce nehrál utkání, přesto to zvládl velmi dobře. Svou zkušeností nám velice pomohl," pochválil stopera Přerost. "Dohodlo se to narychlo, ani jsem původně neměl hrát celý zápas. No a napoprvé to nebylo tak hrozné," dodal obránce.

Složitý úkol ale Pimparu asi teprve čeká. Bude se muset znovu prát o místo v ligovém kádru a konečně naplnit naděje, které do něj severočeský tým vkládal. "Ještě nevím, kde začnu léto, ani jsme se o tom s vedením nebavili. Záleží na tom, jak se dám definitivně do kupy," vysvětlil obránce, který na podzim hostoval v druholigovém Ústí nad Labem.

Kdykoli se v minulosti lámal chleba, měl smůlu. Z reprezentace dvacetiletých vypadl nedlouho před mistrovstvím světa, na němž jeho spoluhráči získali stříbrné medaile, nemoc srdce mu zase v zimě zahradila umetenou cestičku do první ligy. Teď doufá, že bude mít do třetice štěstí a k dosavadním třem ligovým startům začnou rychle přibývat další.

Reklama

Související témata: