Hlavní obsah

Austrálie - Anglie 1:3Fotbalistky Anglie porazily domácí Austrálii a ve finále MS vyzvou Španělky

Anglické fotbalistky porazily v semifinále mistrovství světa domácí Austrálii 3:1 a v nedělním finále v Sydney se utkají se Španělkami. Obě země budou usilovat o první zlato v historii. Austrálie, jež spolupořádá šampionát s Novým Zélandem, vyzve v boji o bronz Švédsko.

Foto: Rick Rycroft, ČTK/AP

Fotbalistky Anglie se radují z postupu do finále

Článek

Úřadující evropské šampionky začaly před téměř 76 tisíci diváků lépe, Stanwayová a Russová ale své příležitosti neproměnily. V 36. minutě se Angličanky už prosadily, když Tooneová pohotovou ranou z první do horního růžku otevřela skóre.

Australanky vyrovnaly až po více než hodině hry. Hlavní hvězda týmu Kerrová, která po zranění lýtka nastoupila na turnaji teprve potřetí a poprvé v základní sestavě, si potáhla míč středem hřiště a výstavní střelou nedala brankářce Earpsové šanci. Angličanky si vzaly vedení zpět za osm minut. Carpenterová ve vápně nezpracovala míč, čehož využila ke skórování Hempová.

Vyrovnat mohla opět Kerrová, jenže střelou z voleje z hranice malého vápna přestřelila. Vzápětí Angličanky přidaly pojistku zásluhou Russové.

"Po tomhle jsem vždy toužila, dostat se do finále mistrovství světa. A po dvou velkých zklamáních, která jsem zažila, tomu ani nemohu uvěřit," řekla anglická obránkyně Lucy Bronzeová agentuře AP. "Všichni jsme snili o tom, že budeme ve finále. Celá naše rodina a přátelé si tu zajistili pobyt až do finále, protože nám věřili."

Finále s dvěma různými zeměmi

Nizozemská trenérka Sarina Wiegmanová jako první v historii mužského nebo ženského šampionátu postoupila do finále se dvěma různými zeměmi. Před čtyřmi lety to dokázala s rodnou zemí, která v boji o titul podlehla USA.

"Tenhle tým se s tím nemaže, ať už je to vepředu nebo v obraně. Opravdu nechceme dostat gól a chceme vyhrát. Držíme při sobě, držíme se taktiky a opět to zafungovalo," řekla třiapadesátiletá trenérka. "Říkám si, jestli je to nějaká pohádka, nebo co," dodala.

Zápas o bronz bude pikantní pro švédského trenéra domácího týmu Tonyho Gustavssona. "Před třetím gólem Anglie jsme měli tři šance po sobě. Selhali jsme vzhledem k tomu, že jsme nevyhráli, ale těší mě, jaké podpory od fanoušků se hráčky po konci utkání dočkaly. Slíbili jsme si, že na hřišti necháme všechno, a to jsme udělali, což je úspěch. Bohužel to nestačilo," konstatoval Gustavsson.

Australanky mohou získat první medaili, jejich maximem je zatím šesté místo. "Musíme se sebrat a snad nepojedeme domů s prázdnýma rukama. Je těžké teď myslet na zápas o bronz, ale jak říkal Tony, musíme rychle přepnout," uvedla Samantha Kerrová. "Celá země stále za námi a snad to vydrží, protože to bylo úžasné. Opravdu nám to pomáhalo," prohlásila.

Mistrovství světa fotbalistek v Austrálii a na Novém Zélandu - semifinále:
Austrálie - Anglie 1:3 (0:1)
Branky: 63. Kerrová - 36. Tooneová, 71. Hempová, 86. Russová.

Reklama

Související témata: