Hlavní obsah

Fotbalový smutek. Zemřel kouč století, muž, který odmítl Real a odstoupil kvůli válce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smutek zasáhl fotbalové fanoušky ve Štýrském Hradci a nejen tam. Prvního května po delších zdravotních těžkostech zemřel krátce před svými 81. narozeninami slavný kouč Ivica Osim. Legendou byl nejen pro rakouský Sturm, ale i v Sarajevu, kde se v roce 1941 narodil. Výrazné fotbalové stopy zanechal také na dalších štacích v nejrozmanitějších koutech světa.

Foto: @ facebook FK Željezničar

Ivica Osim

Článek

V kontextu s číslovkami spojenými s jeho datem narození a věkem se v neděli v 19:41 na 81 minut rozzářilo osvětlení na stadionu Željezničaru Sarajevo. Právě v tomto bosenském klubu kdysi začínal.

"S velkým zármutkem oznamujeme, že zemřel Ivica Osim, největší legenda FK Željezničar. Jeho jméno budeme oslavovat, dokud naše srdce budou tlouct," stojí na oficiální facebookové stránce FK Željezničar.

„Je čas na to, aby ve Štýrském Hradci byla ulice Ivici Osima," mají jasno fanoušci v metropoli Štýrska, kde kouč zemřel. Smutek na klub udeřil právě v den, který připadá na 113. výročí jeho založení.

Schopnosti z matematiky, kterou studoval, Osim neuplatnil, ale jako hráč dodával ofenzivní sílu středovým řadám Željezničaru, ale i Štrasburku, Sedanu a Valenciennes. Nastupoval také v jugoslavské reprezentaci, v dobách pradávných si zahrál proti slavnému Bobbymu Charltonovi, ale nejpozoruhodnější část jeho kariéry přišla až poté. Na trenérské lavičce vymýšlel báječné vzorce...

Željezničar dovedl v sezoně 1984/85 do semifinále tehdejšího Poháru UEFA. S jugoslávskou reprezentací se dostal do čtvrtfinále MS 1990, kdy jeho svěřenci vypadli na penalty s Maradonovou Argentinou. Jeho éra v národním týmu skončila v třaskavé balkánské vřavě v první půli 90. let. S Jugoslávií se probil na ME 1992. Svůj tým označoval za lepší, než byla země, kterou reprezentoval a v níž byla rozpoutána válka. Tým byl kvůli ní ze soutěže vyloučen. A on sám reagoval na obléhání Sarajeva rezignací na pozici kouče národního týmu i bělehradského Partizanu.

„Je to soukromé gesto a moje osobní rozhodnutí. Důvody pro to jsou zřejmé. Moje rezignace je jediná věc, kterou mohu pro své město udělat. Chci, abyste si pamatovali, že jsem ze Sarajeva. Víte, co se tam děje," řekl tehdy.

Bez angažmá dlouho nezůstal. Vedl Panathinaikos a pak hlavně Sturm Štýrský Hradec, kde byl po opakované účasti týmu ve skupinové fázi Ligy mistrů vyhlášen koučem století.

Britský Guardian připomíná, že Osim v kariéře dvakrát odmítl Real Madrid.

Sledoval také vzestup dalšího slavného sarajevského rodáka Edina Džeka, který mířil do velkého fotbalového světa i přes Teplice a na sítích si na úspěšného krajana po jeho úmrtí také vzpomněl: „Legendy žijí vděčně," poznamenal Džeko.

Kariéru charismatický Osim završil v Japonsku - nejprve v JEF United, pak u národního týmu, kde mu v roce 2007 zamezila v dalším působení mrtvice při sledování fotbalového zápasu v televizi. "Kolik to skončilo," ptal se prý zaníceně hned poté, co procitl z kómatu. Zdravotní trable ho však už od té doby neopustily.

Reklama

Související témata:
Jugoslávie
  Plzeň - Slovácko dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň
Slovácko
  Ostrava - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava
Ml. Boleslav
  Sparta - Slavia dnes 17 : 30
20240511T17 : 30:00+0200
Sparta vs. Slavia
Sparta vs. Slavia
Sparta
Slavia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.