Hlavní obsah

Gullit nizozemským asistentem nebude, nedohodl se na smlouvě

Amsterodam

Ruud Gullit nakonec nebude asistentem Dannyho Blinda u nizozemské fotbalové reprezentace. Držitel Zlatého míče za rok 1987 se nedohodl se svazem na podmínkách kontraktu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nizozemský záložník Wesley Sneijder na archivním snímku z utkání s ČR. Ilustrační snímek.

Článek

Gullitovo angažmá v Blindově realizačním týmu bylo po ústní dohodě považováno za hotovou věc. Z podpisu však sešlo údajně kvůli tomu, že bývalá hvězda chtěla mít garantovánu pozici hlavního kouče poté, co Blind skončí.

Uvedl to technický ředitel svazu Hans van Breukelen, Gullit však s tvrzením svého spoluhráče z týmu mistrů Evropy z roku 1988 nesouhlasí. "To, co říká, není pravda," tvrdí Gullit. "Chtěl jsem jen mít písemnou garanci, že až Blind skončí, budeme znovu jednat o mé pozici. Van Breukelen odpověděl, že to je logické, ale odmítl to zahrnout do mého kontraktu," dodal dvojnásobný vítěz Poháru mistrů s AC Milán.

Gullitovi také vadilo, že svaz nechtěl přistoupit na jeho výstupní klauzuli. "Nechápu to. Klauzule, že budete moci odejít, když dostanete lepší nabídku, je ve fotbalovém světě naprosto normální. Všichni ji mají, ale Van Breukelen s tím nesouhlasil."

Stejnou klauzuli uplatnil Dick Advocaat, jenž minulý týden z pozice Blindova asistenta po pouhých třech měsících odstoupil a šel trénovat Fenerbahce. "Jeho dva požadavky jsem nemohl přijmout. Zvlášť poté, co se nám stalo s Advocaatem," uvedl Van Breukelen. Jinak se prý snažil Gullitovi vyjít vstříc. "Na všem jsme se dohodli, mohl pokračovat ve své práci v televizi, nemusel ani jezdit na všechny technické schůzky," uvedl bývalý gólman.

Nizozemci tak nejspíš odehrají první zápas kvalifikace o MS 6. září ve Švédsku bez trenérského asistenta.

Reklama

Související témata: