Hlavní obsah

Haindlová žaluje Pešíra pro pomluvu, Šmicer píše a volá Nedvědovi

Praha
Aktualizováno

Spor o kvalitu fungování České asociace fotbalových hráčů (ČAFH) se po týdnu posunul. Asociace a její předsedkyně Markéta Haindlová podává žalobu na svého bývalého sportovního manažera Tomáše Pešíra pro pomluvu. Člen výkonného výboru ČAFH Vladimír Šmicer je pak zklamaný postojem bývalého spoluhráče z národního týmu Pavla Nedvěda, který na dálku kritiku vzbouřenců podpořil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Markéta Haindlová.

Článek

Pešír minulý týden kritizoval vedení asociace v čele s Haindlovou. Podpořili ho ligoví hráči Jan Rajnoch, Luboš Loučka či Matúš Kozáčik. Podle nich je nedůvěryhodné, neplní hlavní poslání a nepřehledně hospodaří. Proto požadují změnu.

„Kritiku vítáme, ale akce z minulého týdne přesáhla všechny meze. Proto prostřednictvím externí právní kanceláře podáváme trestní oznámení na přečin pomluvy. Požádali jsme o to externí právní kancelář," avizuje Václav Červený, člen výkonného výboru ČAFH.

Asociace se zastává hráčů i v arbitrážních sporech, proto může kdekomu vadit. „Je to jednoznačně cílená kampaň proti Markétě. Od hráčů to nepochází - jestli od klubů, agentů nebo odjinud, to nevím. Sami hráči nebudou nic, když budou chtít bojovat za svá práva. Je to jako na hřišti. Zažil jsem to ve Francii i v Anglii. Když hráči požádají o arbitráž přes asociaci, mají šanci 90 procent. Když sami, udělají si s vámi, co chtějí," líčí Vladimír Šmicer, rovněž člen výkonného výboru ČAFH.

Jsme nepohodlní, poznala Haindlová

„Myslím, že akce byla tak připravená, že sám bez podpory by to Tomáš Pešír nedokázal," je přesvědčena také předsedkyně Markéta Haindlová.

Spekulace, zda útok nepochází z FAČR, přechází s úsměvem. „Jsem právník a žádné důkazy nemám. Asi jsme někomu nepohodlní. Třeba tím, že už máme zastoupení ve sboru rozhodců a všechny arbitrážní kauzy hlídáme, že kontaktujeme licenčního manažera kvůli dluhům klubů u hráčů," uvědomuje si.

Nedvědův postoj Šmicra mrzí

Vzbouřenci před týdnem vynesli trumfové eso. Jejich iniciativu podpořil bývalý kapitán národního týmu Pavel Nedvěd, ambasador ČAFH.

Svého dlouholetého parťáka z reprezentace tím řádně zaskočil. „Mám k Pavlovi velký respekt, ale nemyslím si, že má z Itálie až takový přehled, co se v asociaci děje. Vídáme se často, telefon na sebe máme. Mrzí mě, že se mě ani nezeptal a okamžitě podpořil jednu stranu," nechápe Šmicer.

„S Pavlem se spojíme. Napsali jsme mu dopis, že mu to vysvětlíme. Je to jen o komunikaci. Mě taky Pešír v lednu kontaktoval, jak asociace funguje, chtěl převrat a odvolat Markétu. Řekl jsem mu, že s ní pracuji dva roky a počkám si, až bude víc informací," líčí Šmicer.

Hospodaření je pod přísnou kontrolou

Asociace rázně odmítá kritiku ohledně neprůhledného hospodaření. „Jsme občanské sdružení, nově spolek. Náš většinový příjem představuje dotace od světové hráčské organizace FIFPRO, s čímž souvisí přísná kontrola. Máme jejich vyjádření - rozhodně není důvod k jakýmkoliv pochybnostem," poukazuje Červený.

Řada fotbalistů se staví na stranu asociace také ohledně její činnosti. „Asociace mi pomohla zase hrát ve chvíli, kdy ode mě dali všichni ruce pryč," říká třeba teplický útočník Martin Fenin. „Vláďa Šmicer i Markéta Haindlová jsou pro mě lidsky zárukou, že asociace jde správným směrem. Informace dostáváme, kdykoliv se na ně můžeme obrátit," přidává se liberecký brankář Přemysl Kovář.

Ať promluví i hráči z nižších soutěží, vyzval Siegl

„Byl jsem u těžkého zrodu asociace. Hráče jsem v začátcích objížděl, některé kluby jim přímo zakazují s námi komunikovat. Pešír všechno chválil, teď všechno shodil, že je špatně. I kluci z nižších soutěží by měli promluvit, jak se s nimi pracuje," kroutí hlavou Horst Siegl, člen výkonného výboru ČAFH.

„Hrál jsem v Itálii či ve Španělsku. Tam je hráčská asociace silná, my si to tady ani neuvědomujeme. Byl jsem třeba na výjezdu na Moravě, abych ukázal klukům, že se na nás mohou kdykoliv obrátit. Je čistě na hráčích, kdo se k nám přidá," říká brankář Dominik Rodinger, sportovní manažer asociace.

Jeho předchůdce však trvá na svém. „To je přesně styl Markéty. Spíše než aby pracovala, vede tyto spory. Bylo nás tam asi deset, ale vybrala si mě. Tohle není o Pešírovi, ale o tom, že hráči za mnou chodí, protože vědí, že jsem tam pracoval, a stěžují si," reaguje na žalobu Tomáš Pešír v rozhovoru pro ČTK.

Reklama