Hlavní obsah

Podivnosti Patákovy (ne)penalty. Ve hře je sázkový podvod, policie čeká na podnět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kauza nepochopitelného pokutového kopu uděleného sudím Michalem Patákem, přezdívaným „Řezník z Horní Břízy“, v posledních dnech hýbe českým fotbalovým rybníčkem. Co mohlo arbitra s nepříliš dobrou pověstí vést k odpískání penalty v osmé minutě (původně tříminutového) nastavení první půle zápasu ČFL mezi Admirou a českobudějovickým Dynamem? Podle některých by na vině mohly být nezvykle vysoké sázky na to, že v úvodním dějství padnou alespoň dvě branky. Policie každopádně případ zatím neřeší, neboť se jí nedostalo žádného konkrétního podnětu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Michal Paták na archivním snímku

Článek

S teorií, že k pokutovému kopu došlo kvůli zmíněným sázkám, přišel twitterový účet Suspicious Game, jenž se zabývá právě touto problematikou. Podle něj bylo ve 33. minutě na scénář, že v prvním poločase dojde alespoň ke dvěma gólům, vsazeno více než 18 000 euro (přes 432 tisíc korun). A to prý není ani vyloučené, že celkový obnos byl nakonec ještě daleko tučnější. Mimochodem, po proměněné penaltě bylo o pauze skóre právě 2:0.

Takový balík působí v kontextu toho, že šlo o řadové třetiligové utkání, jako pěst na oko. Do sledu událostí zdánlivě nezapadá fakt, že Dynamu byla v prvním poločase odvolána jedna trefa pro hraniční ofsajd, jelikož tou by se přeci předpoklad alespoň dvou gólů naplnil.

Jenže pokud opravdu šlo o sázkový podvod, možná mohlo být cílem, aby druhá branka padla co nejpozději. Tím by totiž živý kurz na minimálně dva góly za poločas minutu od minuty rostl.

Sport.cz kontaktoval i Policii ČR s dotazem, zdali se víkendový duel pro možnost sázkového podvodu prošetřuje. „V souvislosti s tím neevidujeme žádné trestní oznámení. V případě, že se domníváte, že mohlo dojít k protiprávnímu jednání, můžete věc oznámit na příslušném oddělení policie," stálo v odpovědi.

Jinými slovy, policie by pro bližší zkoumání případu musela obdržet nějaký podnět, jemuž se jí ale zatím nedostalo. Prozatím tak veškeré teorie o Patákově prapodivné penaltě žijí pouze v rovině spekulací.

Reklama

Související témata:
  PSG - Dortmund dnes 21 : 00
20240507T21 : 00:00+0200
PSG vs. Dortmund
PSG vs. Dortmund
PSG
Dortmund
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.