Hlavní obsah

Itálie se s Argentinou střetne ve Wembley v premiérovém utkání Finalissima

Úřadující fotbaloví mistři Evropy Italové se ve středu utkají s jihoamerickými šampiony Argentinci o novou trofej v utkání s názvem Finalissima. Duel ve vyprodaném londýnském Wembley by se měl stát prvním ze série soubojů vítězů kontinentálních mistrovství dvou nejsilnějších federací UEFA a CONMEBOL. Dohoda zatím platí na tři zápasy do roku 2028.

Foto: Sport.cz

Stadion ve Wembley, ilustrační foto.

Článek

V premiérovém utkání Finalissima, které navazuje na dvě podobná střetnutí z let 1985 a 1993, se Italové pokusí ukončit 35 let dlouhé čekání na výhru nad tradičním rivalem. "Azzurri" naposledy zdolali Argentinu 3:1 v přípravném duelu v roce 1987. Poslední soutěžní střetnutí ale ovládl tým kolem legendárního Diega Maradony v památném penaltovém rozstřelu v semifinále mistrovství světa 1990 v Neapoli. Argentinci poté třikrát uspěli i v přípravě, naposledy před čtyřmi lety v Manchesteru.

Italský kapitán Giorgio Chiellini se 117. reprezentačním startem rozloučí s kariérou v národním týmu. "Bude to krásný konec. Argentina má skvělé hráče v čele s Lionelem Messim. Měl jsem to štěstí, že jsem proti němu mohl hrát mnohokrát, navíc často s dobrým výsledkem. Mám radost, že můžu ukončit reprezentační kariéru právě v zápase proti jednomu z nejlepších fotbalistů historie," citoval sedmatřicetiletého stopera oficiální web UEFA.

Obě reprezentace uspěly na kontinentálních šampionátech loni, v letošním roce ale mají naprosto rozdílné výsledky. Vítězové Copy América si v kvalifikaci s přehledem zajistili postup na mistrovství světa v Kataru a prodloužili sérii neporazitelnosti na 31 utkání. Naposledy Argentinci podlehli v červenci 2019 Brazílii. Itálie naopak po šokující domácí prohře vypadla v baráži se Severní Makedonií a na největším turnaji bude chybět podruhé za sebou.

V případě remízy po 90 minutách se utkání Finalissima nebude prodlužovat a následovaly by ihned pokutové kopy. Právě po rozstřelu ve Wembley před rokem porazili Italové ve finále Eura domácí Anglii. Hlavním rozhodčím středečního duelu bude Chilan Piero Maza. Výkop je ve 20:45.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň