Hlavní obsah

Kapitánka amerického týmu poslala prezidentovi ostrý vzkaz! Trump jí úder vrací

Washington/Praha

Patří mezi nejlepší fotbalistky planety, nosí kapitánskou pásku amerických světových šampionek, a přesto je v rodné zemi kvůli svým názorům a vystupování řadě lidí trnem v oku. Včetně prezidenta Donalda Trumpa. Právě jemu adresovala Megan Rapinoeová svůj ostrý vzkaz, když doslova prohlásila, že "se.e na to, aby chodila do Bílého domu,“ pokud tým USA získá ve Francii zlato.

Megan Rapinoeová, kapitánka amerického fotbalového týmu. Video: sntv

 
Článek

Do sídla ve Washingtonu obvykle americký prezident zve sportovní šampiony. Své o tom vědí i například čeští hokejisté Jakub Vrána a Michal Kempný z týmu Washington Capitals, který se letos v březnu přišel Trumpovi pochlubit se Stanley Cupem.

Již tehdy však návštěvu odmítl kvůli „rozdílným hodnotám a postojům“ s prezidentem například brankář Braden Holtby, a odmítavé stanovisko nyní s předstihem připojila i Rapinoeová. Její vyjádření pro Eight by Eight Magazine zhlédlo za posledních 24 hodin přes 4,5 milionů lidí.

Třiatřicetiletá středopolařka Rapinoeová se dlouhodobě angažuje v kampani za sociální rovnost homosexuálních sportovců v USA, Trumpa opakovaně označila za sexistu, rasistu a obecně "špatného člověka". Vyjádřila i podporu Colinu Kaepernickovi při protestech proti rasové nespravedlnosti a policejní brutalitě. Hráčka Seattlu sama před třemi roky při utkání svého týmu v Chicagu při americké hymně poklekla, což je považováno za urážku.

Tento týden si zase vysloužila další kritiku za to, že jako jediná před pondělním osmifinálovým utkáním MS proti Španělsku nezpívala hymnu a pravou ruku neměla na srdci jako její spoluhráčky, ale paže si zkřížila za zády.

„Bylo to nevhodné, velmi nepatřičné,“ prohlásil Trump a v souvislosti s případným pozváním do Bílého domu americké kapitánce na twitterovém účtu vzkázal: „Megan, nejprve vyhraj a teprve potom mluv! Dokonči svou práci.“

Byly to právě dvě trefy Rapinoeové z penalt, které Američanky po výhře 2:1 nad Španělskem poslaly mezi elitní osmičku šampionátu. Na MS vyhrály hráčky USA devátý zápas za sebou a mají na dosah rekordní sérii Norska, které na turnajích v letech 1995 a 1999 zvítězilo desetkrát v řadě. Ve Francii útočí celek USA na čtvrtý titul, v pátečním čtvrtfinále jej čeká domácí výběr.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín