Hlavní obsah

Kratina po dvou valných hromadách: Zklamaný nejsem. Dnešek je poučením pro všechny strany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebyl zklamaný, byť se do vedení fotbalové asociace neprosadil. Milan Kratina, vlivný podporovatel hnutí F-evoluce, usiloval na mimořádné valné hromadě o post místopředsedy ve výkonném výboru, ovšem na hlasování ani nedošlo, neboť její program nebyl schválený. „Byli jsme smíření s tím, že po šesti nebo sedmi hodinách tu už nebude žádná ambice cokoliv řešit,“ řekl Sport.cz Kratina po pátečním maratonu v hotelu Pyramida, kde se před mimořádnou valnou hromadou konala ta řádná, kde nebyly schváleny nové stanovy FAČR.

Foto: Archiv

Milan Kratina.

Článek

Jste zklamaný, jak mimořádná valná hromada dopadla?

Vůbec ne. Snažili jsme se být konstruktivní na té řádné. Ta trvala spoustu času. Viděli jste, že fotbal je ještě víc rozdělený, a to částečně uvnitř české komory, částečně i mezi Čechy a Moravou. Musíme pracovat dál na tom, abychom ho sjednotili v dalším čase.

Když jste viděl, jaké je rozložení sil, byl jste smířený s tím, že to tak dopadne?

Jo, byli jsme smíření s tím, že po šesti nebo sedmi hodinách tu už nebude žádná ambice cokoliv řešit. Počítali jsme s tím. Náš výhled je ale dlouhodobý.

Co jste říkal průběhu řádné valné hromady?

Byla některá usnesení, která v české komoře prošla, týkala se transparentnosti. Trošku nechápu, proč neprošla v moravské komoře. Jde o věci, na kterých bychom se měli z logiky věci shodnout všichni. Na některých věcech budeme muset zapracovat.

Hodně se debata točila kolem nových stanov, lidé z F-evoluce chtěli zrušit tzv. provolby.

Co se týče provoleb, hnutí potřebuje trochu delší diskusi. Bylo na to relativně málo času. Okres Příbram a Středočeský krajský fotbalový svaz chtějí provolby zrušit dlouhodobě, ale finální návrh se nestačil projednat a dostatečně schroupat v hnutím samotném. Na druhou stranu dostal víc hlasů než návrh stanov samotných.

Souhlasíte tedy s místopředsedou Jiřím Šidliákem, který říkal, že času na takovou změnu bylo málo?

Ukázalo se, že ten čas krátký je. Pro fotbal je hloupé, že nás budou čekat další provolby do doby, než se to změní. Takže budeme mít další seznamy divizních týmů a zase to bude fotbal dělit.

Nové stanovy, které navrhovala stávající fotbalová vláda, neprošly. Berete to jako své vítězství?

Ne. Je hloupé pro fotbal, že se nedokázal shodnout na tom, v jakém znění mají stanovy být. Je to poučení pro všechny strany, které tu dnes byly.

Reklama

  0 : 1 PSG - Dortmund 0 : 1 dohráno
20240507T21 : 00:00+0200
PSG vs. Dortmund
PSG vs. Dortmund
PSG
Dortmund
  Real Madrid - Bayern dnes 21 : 00
20240508T21 : 00:00+0200
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid
Bayern
  Real Madrid - Bayern dnes 21 : 00
20240508T21 : 00:00+0200
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid
Bayern
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.