Hlavní obsah

Křetínský přednášel a sklidil aplaus. Hovořil o Spartě, Skalákovi i o tom, koho podplácel

Zaplnil sál pro 300 posluchačů. Zájem byl prý mnohem větší... Majitel Sparty Daniel Křetínský se při přednášce na VŠE před pár dny rozpovídal o své podnikatelské kariéře, o investicích a také na letenské fotbalové záležitosti došlo. Občas i pobavil, lehce dal nahlédnout do soukromí. Na závěr se dočkal aplausu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Majitel fotbalové Sparty Daniel Křetínský na archivním snímku.

Článek

V lehčím tónu čtyřicetiletý miliardář vypočítával důvody, proč před jedenácti lety kupoval Spartu, která pod ním sbírá úspěchy i finanční prostředky z evropské scény zjevně méně než čekal.

„Stálo to na několika pilířích. Byl jsem přesvědčen, že ji (Spartu) dokážeme řídit nákladově lépe než předtím Pelta. To se potvrdilo," nastiňoval Křetínský filozofii nákupu a připomínal kalkulace, které byly založeny na opakovaném postupu do LM. Ten se ale léta nekoná.

Nade vším byla touha

Zmínil též i výhodné letenské pozemky, na nichž lze zřejmě snadno oživit plán na výstavbu byznyscentra. Toužil prý také po zvýšení veřejného povědomí o značce J&T. Nicméně, jak naznačil, nade vším byla jeho prostá touha mít klub.

„Všechny tyto důvody jsem si racionálně vytvořil, protože jsem chtěl, abychom Spartu koupili," uvedl.

V dotazech posluchačů došlo na Jiřího Skaláka, kterého Sparta prodala poté, co opakovaně hostoval, aby po něm po čase zase zatoužila a ve výhledu zkoušela uplatnit předkupní právo.

„V režimu hostování se (Skalák) příliš neprosazoval. Mladá Boleslav pak pro něj byla správná volba. Pokud by tam neodešel, pravděpodobně by dnes nebyl v reprezentaci," říkal Křetínský. Sparta má podle něj zajištěny podíly z jeho dalšího přestupu, tudíž by v případě odchodu (třeba do Monaka, o němž se spekulovalo) měla ještě vydělat. „Osobně nejsem přesvědčen, že je to pro něj správný krok," usoudil ovšem Křetínský, že by pro Skaláka zřejmě byl nejvhodnější návrat na Letnou.

Majitel Sparty přiznal, že klubu věnuje „menšinu času, ale ví, co se v něm děje". Zafilozofoval o „kamarádech v managementu", jehož některé tahy bývají označovány za nepromyšlené. „Ve chvíli, kdy nemáte vlastní absolutně plnou kapacitu k řízení firmy, potřebujete mít v čele někoho, komu rozumíte a věříte mu, že vás nepodvede a neokrade. Když se podíváte na pokusy mnoha českých miliardářů, kteří si najali profesionální management s výborným životopisem, tak... Nerad někomu křivdím, ale nejsem si jistý, že by to někde vedlo k výsledku," vysvětloval.

I chvílemi rozverným tónem přednášky udržoval pozornost. „Nejsem homosexuál," ujišťoval, když se upřeně díval na jednoho z návštěvníků. „Jste hrozně podobnej mýmu bráchovi."

První milión za necelý rok

Co více se studenti dověděli? Že má sedmiletého syna, že ve svých čtyřiadvaceti bral nástupní plat v J&T 22 000 hrubého a první milión po úspěchu v jednom ze soudních sporů získal jako firemní odměnu po necelém roce.

Přiznal, že jeho názory mají liberální ražení, směřují spíše k pravici, tudíž není voličem Miloše Zemana. Některé momenty z prezidentova repertoáru nesleduje s nadšením, mj. orientaci směrem na východ, ale nalezl na něm i prvek hodný respektu. „Je odvážný a konzistentní politik," podotkl Křetínský.

Nevynechal odpověď na otázku, jak často podplácí. „Nebudu říkat, že jsem nikoho v životě neuplatil," nakousl Křetínský. „Pamatuju si na několik revizorů. Dokonce i policisty. Ale bylo to dávno, je to promlčeno. Při dopravní nehodě. Šálou Sparty..."

Reklama