Hlavní obsah

Lavička o blížící se kvalifikaci a exotickém angažmá v Perské zálivu: V Kuvajtu tankuju za sedm korun!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Načíná čtvrtý měsíc v pozici reprezentačního trenéra Kuvajtu. Ten nejdůležitější. Ve středu vstoupí kouč Vítězslav Lavička se svým týmem do kvalifikace o asijský šampionát. To, jestli Kuvajt uspěje, ovlivní jeho další působení v Perském zálivu. V rozhovoru pro Právo a Sport.cz se Lavička vyjadřuje nejen k blížíce se kvalifikaci, ale vypráví také o životě v exotickém prostředí.

Foto: Archiv Vítězslava Lavičky

Trenér Kuvajtu Vítězslav Lavička se svým asistentem Zdeňkem Svobodou.

Článek
Fotogalerie

Probíhá angažmá v Kuvajtu podle představ?

Je to pro mě a mého asistenta Zdeňka Svobodu nová zkušenost. Nejen, co se týká trenérské práce, ale i života a kultury v této části světa. Člověk poznává každý den něco nového, každý den přinese nějaké překvapení.

Konkrétně?

Co se týká plánování. V Kuvajtu je toto nastavené jinak. Moc si s tím hlavu nelámou, věci se mění ze dne na den, někdy i rychleji. Musíte počítat s tím, že i když je domluvený zápas na pevný termín, že se na poslední chvíli posune. Tohle jsou střípky, které poznávám za pochodu. Celkově jsem ale spokojený, spolupráce se zástupci kuvajtské asociace je na slušné úrovni. Věřím, že se po nedávných asociačních volbách bude dál zlepšovat.

Podobá se pracovní náplň reprezentačního trenéra Kuvajtu té, kterou známe z Evropy?

Režim je podobný. Hráči mají přes sezonu svoje klubové povinnosti. Před deseti dny skončila liga, dohrával se Emír cup, teď jsme byli na týdenním kempu v Emirátech. V jeho rámci jsme odehráli vítězný zápas se Singapurem.

V reprezentaci máte hráče výhradně z domácích klubů nebo ve vašem výběru figurují také krajánci?

Národní mužstvo Kuvajtu je poskládané z místních hráčů. Nejznámější je Bader Al-Mutawa, který má na kontě historicky nejvíc startů za reprezentaci. I v celosvětovém měřítku. Je mu sedmatřicet, ale je pořád platným hráčem. Spoléhat na něho budeme i ve zmiňované kvalifikaci.

Vstoupíte do ní s Kuvajtem ve středu 8. června, postupně narazíte na Indonésii, Nepál a Jordánsko. Jste favorité?

Výhodou pro nás může být, že se celá skupina odehraje v Kuvajtu. Naši soupeři produkují asijský fotbal, hodně běhavý. S rychlý přechodem do protiútoku. A také otevřený. V této části světa jsou zápasy vůbec hodně otevřené.

Jaké postavení má vlastně fotbal v Kuvajtu?

Lidi tu mají rádi fotbal. Mínusem je, že soutěž není plně profesionální, ale pouze poloprofesionální. Většina hráčů přes den chodí do zaměstnání, večer mají tréninky, zápasy. Rytmus života v Kuvajtu je překlopený, především teď, kdy začíná jaro. Žije se spíš po západu slunce. Pochopitelně i liga se hraje pozdě večer, ve dne by nešlo hrát.

Jak probíhá v Kuvajtu život přes den?

Probíhá především v obrovských, moderních, klimatizovaných nákupních centrech. Venku se v tom horku nedá dlouho vydržet. Fotbalisté, kteří chodí přes den do práce, zasluhují obdiv. Mají všechno složitější. Po pracovním dnu v klimatických podmínkách, které tady panují, jít ještě na trénink nebo absolvovat zápas...

V Kuvajtu si asi nemusíte přitápět...

Teď je vlastně jaro, jsou čtyřicítky. Venku nejde vydržet. Navíc udeřily dvakrát v krátké době velké písečné bouře, což bylo hodně nepříjemné. Posouvalo se kvůli nim dvakrát finále Emír Cupu.

Jak si vede kuvajtská liga co do úrovně a diváckého zájmu?

Diváci chodí, kultura je jiná, s Evropou se nedá srovnat. Fandí. Na finále Emír Cupu bylo zhruba osm tisíc. Na té samé akci před půl rokem, bylo přes dvacet tisíc diváků. Šlo o velkou společenskou úroveň na Národním stadionu Al Jaber, který je architektonicky krásný a na rozdíl od klubových stadionů moderní.

Ve fotbalově menších zemích bývá běžné, že se nejvyšší soutěž hraje na jednom, dvou stadionech. V Kuvajtu je to jiné?

Každý klub v Kuvajtu má svůj stadion. Kvalitativní standard ale není takový, jako v Evropě, chudší kluby mají skromné podmínky.

Poznáváte zemi ve chvílích volna?

Kuvajt je malá země, do hodinky ho přejedete celý. Jsou tu hezké parky, krásné novostavby. Ale také čtvrti, které jsou skromnější. Je tu znát asijský kolorit. Tedy něco jiného, než na co jsme zvyklí z Evropy.

V Kuvajtu se překvapivě hraje i hokejová liga. Už jste navštívil nějaký zápas?

Na hokejovou halu jsem zatím nikde nenarazil. Ale zaznamenal jsem, že se tady hokej hraje. Na žádném utkání jsem ještě nebyl. Vím také, že Kuvajťané mají skvělou házenou, trénují zde kouči z Evropy.

V Evropě jsou nyní velkým tématem drahé pohonné hmoty. Zvedly se ceny i v Kuvajtu?

Když jsem poprvé natankoval plnou nádrž, koukal jsem s otevřenou pusou. Počítal jsem s mnohem vyšší částkou, než mi nakonec ukázala pokladna. V Kuvajtu tankuju v přepočtu za sedm korun litr benzínu.

Reklama

Související témata: