Hlavní obsah

Lička rozebírá Pelého výjimečnost: Komplexní atlet a fotbalový Bůh. Věřím, že by se prosadil i dnes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalový král Pelé ho nadchnul na mistrovství světa v roce 1970. Když si pak zkušený český trenér Verner Lička o řadu let později připravoval na seminář podklady právě z tohoto šampionátu, byl stále z umu legendárního Brazilce nadšený. „Pro fotbalové labužníky je škoda, že ho nemohli tolik vidět,“ podotýká v rozhovoru pro Sport.cz Lička, který je prezidentem Unie českých fotbalových trenérů. Rozebírá přínos a výjimečnost borce, který ve čtvrtek ve dvaaosmdesáti letech zemřel.

Foto: Action Images, Reuters

Legendární brazilský fotbalista Pelé na archivním snímku slaví gól.

Článek

Kdy jste začal vnímat Pelého výjimečnost?

Víte, do mého povědomí se dostal nejvíc díky našim skvělým hráčům jeho éry, jakými byli vicemistři světa z Chile Pluskal, Pospíchal, Kadraba, Lála nebo samozřejmě Pepa Masopust. To jsem byl osmiletý kluk, pro kterého byly hvězdami ti naši. Navíc tehdy ani nebylo tolik možností ho sledovat. Pak si však vybavím mistrovství světa z roku 1970, které už jsem plně vnímal. Tehdy jsem si říkal: ‚tý brďo, to je fotbalista'. Tam bylo vidět jeho neskutečné mistrovství.

V čem se projevovalo?

On nebyl hvězdou, která by něco předvedla a pak se toulala po hřišti. Už tehdy mi připadal komplexnější než ostatní. V utkání ukázal všechno. Najednou zrychlil s míčem, obcházel soupeře, měl jemnou techniku, volil správná řešení v situacích, do kterých se dostal. Obdivuhodný byl jeho výskok a timing. Vybavuji si gól ve finále mistrovství světa proti Itálii, kdy vyskočil jako čertík z gumy a hlavou zavěsil. Byl výjimečný, komplexní atlet a fotbalový Bůh.

S výjimečným zakončením, že?

Přesně tak, v tomhle směru byl taky komplexní. Už jsem vzpomínal na ten fantastický gól hlavou. Vybavuji si i jiný gól z mistrovství světa, kdy si ve vápně přehodil soupeře a pak hned vystřelil z voleje. Uměl kontrolovat prostor, věděl, co má udělat. Prostě úžasné. Nebo si vzpomínám na jeho nádherný gól zpoza vápna, dělovka, čistý nárt, myslím, že to bylo proti Rumunsku.

Navíc fotbal v jeho podání vypadal lehce, tak samozřejmě. Souhlasíte?

Popsal jste to trefně. Takový byl třeba i Beckenbauer, proti kterému jsem hrál a měl jsem ho hlídat. Neuhlídal (úsměv). Když pozorujete nejlepší světové hráče, tak si říkáte, že byste to taky mohl umět. Vypadá to jednoduše, ale oni s maximální dokonalostí provedou to, co v hlavě vymyslí. Já k tomu mám i takový příměr. Podle mě máme dva druhy způsobu vedení míče. Hráči jako Messi nebo Pelé mají balon fakt pod kontrolou a kdykoliv s ním mohou něco udělat. I Pepík Masopust v tom byl úžasný. A potom je druhá, obrovská skupina, kdy míč vede hráče.

Co ještě byste na Pelém z herních vlastností vyzdvihl?

Pochází z kultury, kterou fotbal baví. Tihle hráči nikdy nebudou hrát přesně podle něčích not. Dnes jsou hráči z Brazílie nebo Argentiny takticky vyspělejší, ale i když hrají v nějakém systému, dodají přínos navíc. Něco, co jiní ne. Pelé se taky lacině nezbavoval míčů, vždy věděl, jak a kdy má balon použít. Je škoda, že si nezahrál v Evropě, už jen ho sledovat na záběrech z minulosti je zkrátka zážitek. Byl příkladem, jak zúročit talent.

Foto: Sport.cz

 Verner Lička

Kdekdo si říká, zda by se Pelé prosadil v dnešním fotbale. Co myslíte?

Je těžké porovnávat jednotlivé éry fotbalu, ale jsem přesvědčený o tom, že ano. To samé si myslím o panu Bicanovi. Oni měli fotbal v sobě. Dneska by si Pelé musel zvyknout, že je míň prostoru, větší tlak, intenzita, rychlost, ale on měl dar umět vést a ovládat míč. Jsem přesvědčený, že by mu to problém nedělalo a že by se prosadil.

Mnoho lidí ho má za nejlepšího fotbalistu všech dob. Co vy?

Vezměte si, že byl na čtyřech mistrovstvích světa a má z nich tři tituly, navíc na nich odehrál čtrnáct zápasů a dal dvanáct gólů. Není nic většího než vyhrát mistrovství světa. Asi bych nejprve volil Messiho, ale pak by mě trkla tahle Pelého výjimečná bilance. Navíc byl gentleman a vzor. Pečoval o svou image dál svým vystupováním a chováním, v tomhle je jeho nástupcem Messi. Ten má konzistentní výkony a umí se chovat mimo hřiště. Všechno ustál, což ve fotbalovém prostředí, kdy je velký tlak, není jednoduché. Naproti tomu Maradona byl skvělý, úžasný fotbalista, ale nebyl a nesmí být vzorem.

Pelé i po kariéře o fotbal pečoval, byl vstřícný, usměvavý. Byl dál takovým ambasadorem. To mu také pomohlo v tom, jak ho lidé brali a vnímali, že?

Beru to tak, že vracel fotbalu to, co mu Pánbůh dal. Jak už jsem zmínil, ne každý to umí. Fotbal je velký byznys, jde o vlastní marketing, ale v jeho případě mám pocit, že to bylo takové lidství, srdečnost, správné propojení fotbal - láska a on.

Reklama

Související témata: