Hlavní obsah

Před nemocnicí, kde zemřel Pelé, fanoušci vzpomínali na fotbalovou legendu

Před nemocnicí Alberta Einsteina v brazilském městě Sao Paolo se několik hodin po úmrtí fotbalové ikony Pelého scházeli fanoušci napříč generacemi. Píše to agentura AFP. Vstup do nemocnice, kde byl Pelé hospitalizován několik týdnů, hlídá ochranka a obdivovatelé dostanou možnost se s jedním z nejznámějších brazilských fotbalistů rozloučit v pondělí na stadionu ve městě Santos, kde Pelé několik desetiletí hrál v dresu tamního klubu. Na fotbalistu vzpomínají i světoví politici, například americký prezident Joe Biden či francouzská hlava státu Emmanuel Macron.

Foto: Stringer, Reuters

Fanoušci v Brazílii truchlí, zemřela fotbalová legenda - Pelé.

Článek
Fotogalerie

K nemocnici v bohaté čtvrti Morumbi největšího brazilského město krátce po ohlášení smrti fotbalové legendy začaly přicházet desítky fanoušků. Někteří z nich jsou i pacienty nemocnice a doufali, že se s Pelém v chodbách zařízení potkají osobně. Od hospitalizace bývalého fotbalisty vchod do nemocnice střeží soukromá ochranka.

"Do fotbalu jsme se zamiloval díky Pelému," řekl agentuře AFP šestašedesátiletý Alipio Bedaque, který přišel vzdát hold slavnému hráči před nemocnici. "Není to jen smrt slavného fotbalisty. V posledních 40 letech byl velkou světovou ikonou, a to i nad rámec sportu, který hrál," dodal fanoušek.

Podobného názoru je i o zhruba padesát let mladší Louis Eduard, který přišel před nemocnici se svým otcem. "Je to hodně smutné," řekl dvanáctiletý fotbalový nadšenec. "Ještě jsem nebyl na světě, když hrál za klub ve městě Santos, ale první jméno, které jsem se naučil, bylo Pelé, nejlepší hráč všech dob," dodal.

Brazilská vláda kvůli úmrtí Pelého vyhlásila tři dny státního smutku, který potrvá do soboty. V městech Sao Paolo a Santos, kde Pelé hrál za místní klub skoro 20 let, bude smutek trvat sedm dnů. Fanoušci se budou moci přijít rozloučit na stadion v přístavním městě, které se nachází zhruba 80 kilometrů od Sao Paola, v pondělí. V úterý se pak uskuteční smuteční pochod a pohřeb v rodinném kruhu.

Na Pelého úmrtí reagovala i řada světových politiků. "Hra.Král.Věčnost," těmito slovy označil Pelého francouzský prezident Emmanuel Macron. "Ve sportu, který spojuje lidi jako žádný jiný, je Pelého vzestup z nuzných začátku na fotbalovou legendu, příběhem toho, co je možné," uvedl americký prezident Joe Biden. Jeho předchůdce Barack Obama napsal, že Pelé "chápal moc sportu spojovat lidi".

Reklama

Související témata: