Hlavní obsah

Pelého úmrtí zasáhlo sportovní svět, Nadal ho označil za krále fotbalu

Čtvrteční úmrtí brazilského fotbalisty Pelého rezonovalo napříč sportovním světem. Tenista Rafael Nadal ho označil za krále fotbalu, jehož odkaz bude věčný. Podle předsedy Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomase Bacha ztratil svět velkou sportovní ikonu.

Foto: Scheidemann Achim, ČTK

Pelé na snímku z roku 2007.

Článek

Pelé jako jediný vyhrál třikrát mistrovství světa a je považován za nejlepšího hráče historie. Jedna z nejslavnějších postav světového sportu zemřela v 82 letech. Brazilská vláda po jeho skonu vyhlásila tři dny státního smutku.

"Smutný den pro fotbalový a sportovní svět. Jeho odkaz zůstane věčný. Neviděl jsem ho hrát, neměl jsem to štěstí, ale všichni mě vždycky učili, že to byl král fotbalu," napsal na twitteru Nadal, držitel rekordních 22 grandslamů.

Přidala se k němu i někdejší ženská tenisová jednička Billie Jean Kingová. "Mnoho sportů představuje pro fanoušky zábavu a Pelého hbitost a umění ho učinily celosvětově známým. Měla jsem tu čest strávit s ním čas. Radoval se a měl v sobě něco výjimečného," uvedla vítězka 12 grandslamů.

Na Pelého zavzpomínal i prezident MOV Bach. "S jeho odchodem přišel svět o velkou sportovní ikonu. Z vlastní zkušenosti vím, že šlo o opravdového zastánce olympijských hodnot a hrdého nositele olympijské pochodně. Předat mu olympijský řád bylo ctí."

Bývalý jamajský sprinter Usain Bolt i pilot formule 1 Lewis Hamilton označili Pelého za legendu. "Díky za sdílení talentu, geniálnosti a lásky," napsal Hamilton.

Podle generálního ředitele formule 1 Stefana Domenicaliho byl Pelé "zářícím světlem pro Brazílii a miliony dalších po celém světě. Jeho umění, úsměv a dokonalost budou žít navěky."

Ke kondolencím se přidal i tým amerického fotbalu New England Patriots. "Připojujeme se k mezinárodnímu sportovnímu světu a truchlíme nad ztrátou brazilské fotbalové legendy a průkopníka Pelého," uvedli šestinásobní vítězové Super Bowlu.

Reklama

  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava