Hlavní obsah

Malý brazilský klub převzal díky ukrajinské komunitě název Mariupol

Fotbalový klub Mariupol zásluhou členů ukrajinské komunity v malém městě na jihu Brazílie opět ožil. Aby projevili solidaritu s městem zpustošeným ruskou agresí, přejmenovali svůj tým AA Batel ze státu Paraná na FC Mariupol, převzali také jeho dres, znak i logo. Podle agentury Reuters se o to zasloužili tamní potomci ukrajinských emigrantů.

Foto: @leparisien_fdiv, Twitter

Ilustrační foto.

Článek

Brazilská média uvedla, že ve městě Guarapuava, kde tým Batel hrající místní třetí ligu sídlí, žije zhruba 70 procent obyvatel s ukrajinským původem. "Je tady největší ukrajinská komunita v Latinské Americe a právě ona Mariupol adoptovala, dokud tým nebude moci znovu hrát ve své domovině," napsali zástupci klubu na sociálních sítích.

Mariupol už více než rok okupují ruská vojska a za solidaritu z Brazílie fotbaloví funkcionáři poděkovali. "Mít tým v zemi fotbalové velmoci, na druhém konci světa, který se snaží udržet naše jméno naživu v této temné době - nedokážeme vyjádřit, co to pro nás znamená," uvedl místopředseda zničeného ukrajinského prvoligového celku Andrij Sanin.

Předseda Batelu Alex Lopes připomněl, že Ukrajina vždy podporovala brazilské fotbalové talenty. "A stala se důležitou vstupní bránou pro hráče na evropský trh. Tohle je to nejmenší, co pro ně můžeme udělat, abychom udrželi klub naživu a dali naději Ukrajincům po celém světě," řekl Lopes.

Reklama

Související témata:
  2 : 4 Slovácko - Sparta 2 : 4 dohráno
20240505T18 : 00:00+0200
Slovácko vs. Sparta
Slovácko vs. Sparta
Slovácko
Sparta
  2 : 0 Teplice - Liberec 2 : 0 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Liberec
Teplice vs. Liberec
Teplice
Liberec
  3 : 1 Hradec Králové - Olomouc 3 : 1 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové
Olomouc
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.