Hlavní obsah

Messi ukradl rekord mrtvému, soptí Zambijci a opěvují svého hrdinu Chitala

Messiho rekord 86 gólů v jednom kalendářním roce je pro smích! Ukradl nám ho, je náš. Tvrdí to zástupci fotbalové asociace Zambie. Vysmívají se statistikům a opěvují „svého Messiho“, kterým je útočník Godfrey Chitalu.

Foto: Albert Gea, Reuters

Barcelonský Lionel Messi prý ukradl rekord fotbalistovi z Afriky.

Článek
Fotogalerie

Podle nich dal v roce 1972 v dresu klubu Kabwe Warriors 107 branek. „Ten rekord je v zambijském fotbale zaznamenán i zaregistrován, ale světová federace ho bohužel nebere,“ cituje slova mluvčího zambijského fotbalového svazu britský list The Guardian. „Celý svět diskutuje o tom, jak Messi překonal Gerda Müllera, ale nikdo už nemluví o tom, proč neuznali góly Godfreyho,“ rozčiloval se činovník.

„Dali jsme dohromady nezávislý tým, který podle historických záznamů a zápisů všechny góly přepočítá. Pak pošleme výsledky na Mezinárodní federaci FIFA. A dokážeme celému světu, že rekordmanem není ani Messi, ani Müller, ale fotbalista z Afriky: Godfrey Chitalu,“ uvedl mluvčí zambijského svazu.

Chitalu byl odjakživa rozeným střelcem. V dresu Kitwe United dal v roce 1968 úctyhodných 81 branek, o čtyři roky později pak coby útočník Kabwe Warriors předvedl oněch 107 gólů.

Chitalu je také jedním z nejznámějších zambijských reprezentantů, za národní tým odehrál 76 zápasů a startoval mj. na Poháru afrických národů v Ghaně 1978 nebo na olympijských hrách v Moskvě 1980. Tam byl nejstarším hráčem Zambie a dokonce vstřelil jeden gól tehdejšímu Sovětskému svazu, který Zambii zdolal 3:1.

Chitalu však už není mezi živými. V roce 1993 coby trenér reprezentace Zambie tragicky zahynul při jedné z největších fotbalových katastrof historie. Tým cestoval ke kvalifikačnímu zápasu do Senegalu a krátce po mezipřistání v Gabonu kvůli tankování spadlo letadlo do moře. Zahynul mj. prezident zambijského svazu, trenér Chitalu a osmnáct hráčů včetně bývalého útočníka Sparty Mwitwy.

Reklama

Související témata: