Hlavní obsah

Messi vs. Lewandowski. Je Zlatý míč ve správných rukou?

Zasloužil si Lionel Messi svůj sedmý Zlatý míč nebo byl jeho triumf za rok 2021 spíš politickým rozhodnutím? Výsledky ankety sportovního magazínu France Football pro nejlepšího fotbalistu, působícího v evropském klubu, nevzbudily dlouho takovou kontroverzi. Podle kritiků měl prestižní ocenění získat polský útočník Robert Lewandowski. Nejen toto téma probírali redaktoři Sport.cz Robert Neumann a René Machálek ve fotbalovém podcastu Bodlo s elitním sportovním novinářem Stanislavem Hrabětem.

Foto: Sport.cz

Bodlo

Článek

Co se Zlatého míče týká, je osobou vysoce povolanou. Od roku 1994 jako jediný tuzemský novinář Hrabě ve slavné anketě hlasuje. V Bodlu mimo jiné prozrazuje kritéria magazínu France Football, kterými se při volbě musí řídit, a také jméno hráče, kterého dal za výkony v letošním roce na první místo. Messi ani Lewandowski to nejsou.

V minulosti zažil slavnostní vyhlašovací ceremoniál, během kterého měl možnost setkat se nablízko s největšími fotbalovými hvězdami. Byl mu chováním bližší Ronaldo nebo Messi? Co mu říkal mezi čtyřma očima bývalý šéf UEFA Michel Platini?

V historii vyhráli anketu dva Češi. V roce 1962 Josef Masopust, před 18 lety Pavel Nedvěd. Ačkoli se jeví možnost, že je v blízké budoucnosti napodobí třetí krajan, jako utopie, Hrabě tuto variantu nezavrhuje. A mrzí ho, že se reprezentační útočník Patrik Schick nedostal v letošním ročníku Zlatého míče mezi třiadvacet nejlepších.

Reklama

Související témata: