Hlavní obsah

Skandální volba, podvod na Lewandowského, píší v Německu o Zlatém míči. Diví se i v Argentině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké pobouření vyvolaly výsledky ankety Zlatý míč o nejlepšího fotbalistu světa za uplynulý rok, kterou ovládl posedmé Argentinec Lionel Messi, i v Německu. Tam mají za to, že trofej tentokrát měla jasně připadnout kanonýrovi Bayernu Mnichov Robertu Lewandowskému.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Na Roberta Lewandowského zbyla v anketě Zlatý míč druhá příčka.

Článek

„Skandální volba. To nemůže být pravda. Lewandowski je až druhý," hřímá například německý list Bild, podle něhož byla polská hvězda „podvedena".

I německá legenda Lothar Matthäus, sám držitel Zlatého míče z roku 1990, nad konečným pořadím jen nechápavě kroutil hlavou. „Abych byl upřímný, po tomto výsledku už světu vůbec nerozumím," uvedl Matthäus pro Sky Sports Germany.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Lionel Messi s trofejí.

„Se vším respektem k Lionelovi Messimu a všem nominovaným hráčům. Nikdo si tuhle cenu nezaslouží víc než Robert Lewandowski. Cena se neudělovala v minulé sezoně, kdy získal všechny tituly s Bayernem. Ale i když vezmete v potaz jen rok 2021, tak byl lepší než všichni ostatní. Překonal rekord století Gerda Müllera, ve všech soutěžích vede pořadí kanonýrů a překonal všechny na národní i mezinárodní úrovni," argumentuje německá legenda.

Polský šutér nasázel v minulé sezoně 48 gólů ve 40 startech napříč soutěžemi. Letos nastřílel jen v dresu Bayernu 38 gólů ve třiceti ligových zápasech. Ani to ale na triumf v anketě magazínu France Football nestačilo.

Ke kritice Messiho vítězství se přidal třeba i záložník Realu Madrid Toni Kroos. „Je to absolutně nezasloužené," pohoršoval se nad Messiho korunovací německý fotbalista.

Také argentinský tisk je po vítězství národního hrdiny poněkud rozpačitý. „Promiň, Roberte," píše například La Nacion. Podle něj neměl Messi vyhrát ani v roce 2010, kdy prý cena měla připadnout Andresi Iniestovi.

„Nic se nenaučili. Messi je nejlepší fotbalista všech dob. Ale byl jím v roce 2021? Ne, ve světě se najdou jiní hráči, kteří jsou pro tento titul vhodnější. Samozřejmě hlavně Lewandowski," dodal La Nacion.

Je podle vás Lionel Messi letos zaslouženě držitelem Zlatého míče?
Ano
8,7 %
Ne
84,5 %
Je mi to jedno
6,8 %
Celkem hlasovalo 32275 čtenářů.

Reklama

Související témata: