Hlavní obsah

Mladý sparťan pomohl slavnému Bayernu! Obrovská škola, říká brankář o působení v Mnichově

Aktualizováno

Mladý gólman fotbalové Sparty Filip Nalezinek má za sebou senzační zkušenost. Na dva týdny si z Letné odskočil do slavného Bayernu Mnichov, kde trénoval s tamní rezervou. Teď už se sice devatenáctiletý brankář připravuje s béčkem pražského klubu na start české druhé nejvyšší soutěže, ale zážitek z Německa nemůže jen tak dostat z hlavy. "Když se ta šance objevila, neváhal jsem ani chviličku a souhlasil. Sbalil jsem si věci a vyrazil do Mnichova," líčí gólman v rozhovoru, který poskytla Sport.cz agentura Sport Invest.

Foto: Sport Invest

Mladý gólman Sparty Filip Nalezínek má za sebou stáž ve slavném Bayernu Mnichov. V Německu na jeho přípravu dohlížel krajan Jaroslav Drobný.

Článek

Jak se zrodila vaše stáž v Bayernu Mnichov?

Všechno začalo už v prosinci, když si Manuel Neuer zlomil při lyžování nohu a do konce sezony vypadl ze hry. Tehdy se mě to samozřejmě přímo netýkalo, ale v úvodu přípravy se Bayernu zranili další dva brankáři. A protože se dva kluci z rezervy posunuli do áčka, dostal se druhý tým do problémů. Potřebovali dočasně někoho do přípravy. A protože jako trenér brankářů funguje v Mnichově Jarda Drobný, spojil se s trenéry ve Spartě, kteří mi zavolali, jestli bych měl zájem Bayernu krátkodobě vypomoci.

Co přesně bylo v Bayernu vaší náplní?

Připojil jsem se k rezervě. Při těch zmíněných problémech tam dorazil ještě jeden německý gólman, pro něhož šlo o stejnou stáž. Během týdne byly třikrát dvoufázové tréninky, což pro gólmany znamenalo od deseti hodin speciální brankářský trénink, na jehož konci se přidali zbývající hráči na střelbu. Odpoledne pak byla druhá fáze kompletního týmu. Když byl jenom jeden trénink, začínali jsme v pět odpoledne. Vše probíhalo v tréninkovém centru Bayernu. Měli jsme k dispozici tři hřiště, vedle nás na třech plochách trénovalo áčko.

Současná Sparta očima Michala Horňáka, příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Podoba brankářských tréninků měla stejné parametry, na které jste zvyklý ze Sparty?

Všechna cvičení jsem znal, jen jsme je dělali v určitých obměnách. Při rozcvičce byl třeba rozjezd hodně pozvolný, ale intenzita rychle gradovala. A při odpoledních trénincích, nebo když jsme měli jenom jednu fázi, bylo pokaždé v tréninku hodně hry, velké množství zakončení. Ale vážně velké.

Něco vás ale jistě muselo během stáže v Bayernu překvapit, ne?

To ano. Jak do sebe kluci v tréninku šlapali. Důraz a agresivita byly obrovské. Několikrát jsem měl pocit, že zákroky na tréninku jsou na hranici zranění. I ve Spartě se hraje důrazně, občas dojde na nějaký faul, ale jsme k sobě ohleduplnější. V Bayernu to byla obrovská jízda. Mnohdy jsem měl pocit, že kluci do soubojů chodí s důrazem za hranou zcela vědomě. Bylo jasně poznat, že se bojuje o místo v sestavě. Na tréninku se jiskřilo. Ale v kabině byl pak každý s každým kamarád. Žádné napětí nebo nenávist. Myslím, že přístup vyplývá i z počtu hráčů, kteří v rezervě jsou. Včetně gólmanů mají trenéři osmatřicet hráčů, takže když někdo vypadne kvůli zranění, moc se to neřeší.

Je u už v rezervě Bayernu patrné, že jde o světový velkoklub a kvalita je tudíž obrovská?

Rozhodně. Fotbalisté jsou v béčku Bayernu výborní, což vidíte při řešení situací s balonem. Kvalita je obrovská. A nikdy si nedělali hlavu, nestresovali se. Sebevědomí mají úžasné, stejně jako přechod to útoku, který je bleskový.

Fotbalový pořad Přímák, jehož hostem byl trenér Michal HorňákVideo: Sport.cz

Jak vás přijali hráči Bayernu, když jste dorazil pouze na dva týdny trvající výpomoc?

Byl jsem vlastně překvapený. Přeci jen jde o velkoklub, tudíž jsem čekal, že kluci budou trošku namachrovaní. Navíc všichni věděli, že za čtrnáct dnů zmizím. Ale přijali mě s respektem a pomáhali mi.

Jak jste zvládal komunikaci?

Anglicky se domluvím v pohodě. A při tréninku jsem německá slovíčka i pokyny zvládal bez problémů.

Trenérem brankářů rezervy je v Bayernu Mnichov bývalý český reprezentační brankář Jaroslav Drobný. Byli jste spolu v kontaktu?

Ano. Byl na každém tréninku. Chvilku mi trvalo, než jsem se rozkoukal a troufnul jsem si Jardu oslovit. Taky jsem se trošku styděl. Přeci jen jde o obrovskou osobnost, legendu bundesligy. Jarda má v rámci klubu velice silnou pozici, těší se obrovskému respektu. Ale přijal mě velice přátelsky, a když jsem odhodil ostych, vyptával jsem se na jeho zvyky z tréninků, předzápasové rituály... Radil mi, co zlepšit.

Je možné srovnat zázemí rezervy Bayernu Mnichov s druhým výběrem pražské Sparty?

Je to hodně podobné. Z hlediska kabiny nebo možností fyzioterapie a regenerace. Musím vyzdvihnout, že v tomhle směru máme ve Spartě nadstandardní podmínky.

Horňákovy děti v lize, příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Prolínala se příprava prvního týmu Bayernu s béčkem?

Někdy trénovali kluci z áčka na plochách přímo vedle nás. Jednou hráli přípravu se Salcburkem, tak jsme se byli podívat. Ale na společné tréninky nebo nějakou komunikaci nedošlo.

Jaké podmínky vám Bayern vytvořil mimo fotbalové prostředí?

Měl jsem k dispozici hotel, klub se postaral celých čtrnáct dnů o kompletní servis. A za moji výpomoc mi Bayern nabídl vstupenky a úhradu hotelu na jakýkoliv domácí zápas bundesligy, které zapadá do mého programu. Už jsem se na to předběžně díval a chtěl bych vyrazit na souboj s Dortmundem.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Zranění brankáře Manuela Neuera pomohlo mladému sparťanovi ke stáži ve slavném Bayernu.

Chtělo se vám po splnění povinností v Mnichově zpátky do Sparty?

Já jsem ve Spartě šťastný. Klubu jsem od dětství fandil, takže když jsem před rokem dostal nabídku kontraktu, byl jsem blahem bez sebe. Byla pro mě obrovská zkušenost absolvovat stáž v Mnichově, a kdyby se ozvali podruhé, jel bych znovu. Kdo by si něco takového nechtěl zkusit.

Vyzvídali po návratu do šatny spoluhráči ve Spartě, jak to chodí v Mnichově?

Jasně. Líčil jsem jim zážitky a pochopitelně padla i řada vtípků. První dny po návratu jsem často slyšel, že vítají posilu z Bayernu, nebo na mě mluvili německy.

Do jarní části vstoupíte se sparťanským béčkem hned derby s rezervou Slavie.  (Sparta B je předposlední, Slavia B poslední). Jak vnímáte pozici béčka před březnovým startem soutěže?

Já jsem přesvědčen, že máme hodně kvalitní tým. Sice mladý, ale motivovaný a s velkou touhou se neustále zlepšovat. Na každém tréninku, v každém utkání. To vidím jako obrovské pozitivum. Na start soutěže se moc těším a blížící se derby to jen umocňuje.

Reklama