Hlavní obsah

Na Srníčka mám dobré vzpomínky, svěřoval se kouč Arsenalu před duelem s Newcastlem

Kouč lídra Premier League se přidal k zástupu ostrovních fotbalistů, na něž těžce dolehla zpráva o úmrtí českého brankáře Pavla Srníčka. „Je to velmi, velmi smutná zpráva, protože mu bylo pouhých čtyřicet sedm let a byl ve fotbale stále aktivní jako trenér gólmanů,“ vzpomínal Arséne Wenger na Srníčka na tiskové konferenci před sobotním ligovým duelem, v němž Kanonýři uvítají na svém stadiónu právě Newcastle, jehož bránu Srníček léta hájil.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Trenér fotbalistů Arsenalu Arséne Wenger.

Článek

Někdejší český reprezentant Pavel Srníček zemřel v úterý devět dní po srdečním kolapsu, který ho postihl při kondičním běhu. Na dvacet minut se mu zastavilo srdce a po převozu do nemocnice byl uveden do umělého spánku. Vyšetření však odhalila nenávratné poškození mozku, a proto bylo rozhodnuto o vypnutí přístrojů, které ho držely při životě.

Na tiskové konferenci před ligovým zápasem s Newcastlem vyjádřil trenér Gunners Arséne Wenger velkou lítost nad ztrátou tak populárního a charakterního fotbalisty, jakým Srníček byl.

„Znal jsem ho, hrál proti nám v Premier League, mám na něho dobré vzpomínky. O to je tato zpráva smutnější," pravil kouč Arsenalu a přidal, že posílá upřímnou soustrast Srníčkově rodině.

Hold vzdá i Portsmouth

Není sám, kdo projevil zármutek nad úmrtím českého gólmana, jenž v barvách Newcastlu odchytal téměř dvě stě ligových zápasů, pomohl mu k postupu do Premier League a v roce 1996 k senzačnímu druhému místu, jež je stále největším úspěchem v historii klubu. I takové legendy  jako Alan Shearer či Peter Schmeichel, mluvily v podobném duchu a kondolovaly rodině zesnulého Pavla Srníčka. Fanoušci, kteří českého brankáře zbožňovali, nosí na stadion St. James' Park květiny a zapalují svíčky.

„Newcastle teď prožívá těžké období," připomínal Wenger Srníčkovo úmrtí i postavení jeho bývalého klubu v Premier League. „Newcastle měl obtížný začátek soutěže a chybí mu trochu sebedůvěry, i proto je teď v tabulce na osmnácté příčce. Ale když se podíváte na jeho kádr, má v něm dobré hráče. Cissé, Mitrovič, Perez, stejně jako Sissoko a Wijnaldum mohou současnou situaci změnit," dodával trenér Wenger fanouškům sobotního soupeře víru, že bude zase lépe.

Uctít Srníčkovu památku se chystají i fanoušci dalšího klubu, kde český brankář působil. Příznivci Portsmouthu budou na jeho počest skandovat ve 24. minutě sobotního zápasu čtvrté anglické ligy s Crawley Town.

Reklama