Hlavní obsah

Nejdříve radost, pak zářez a pláč. Video zničilo skotský fotbalový sen

Video zase úřadovalo a skoro o ničem jiném se teď na Ostrovech nemluví. Není divu. Jedno z utkání fotbalového MS žen ve Francii totiž napsalo velký příběh. Dramatickou podívanou nabídl konkrétně závěr zápasu mezi Skotskem a Argentinou. O osudu Skotek na MS rozhodlo v nastaveném čase kontroverzní rozhodnutí, které padlo na základě videa. Verdikt se týká dlouho diskutovaného pravidla.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Střelkyně třetího gólu Skotek Erin Cuthbertová opouští hřiště po skončení zápasu MS žen mezi Argentinou a Skotskem.

Článek

Skotky v zápase s Argentinkami hrály o všechno. K tomu, aby měly šanci se na turnaji udržet, nutně potřebovaly vyhrát a zprvu se zdálo, že za tímto cílem neomylně míří. Do šaten šly po prvním poločasu za stavu 1:0 a v druhé půli přidaly další dva góly. Ještě dvacet minut před koncem utkání vedly 3:0 a zdálo se, že jejich výhru nemůže nic ohrozit.

Jenže Argentinky dokázaly nastartovat k úžasnému výkonu a během pár minut se vrátily do hry dvěma góly, přičemž ten druhý byl pro gólmanku Skotek Alexanderovou hodně smolný. Načež přišel tolik diskutovaný sporný okamžik.

V 86. minutě byla při průniku Argentinek do vápna na základě zpětného prohlédnutí videozáznamu nařízena penalta ve prospěch Jihoameričanek. Fantastická Alexanderová ale pokus Bonsegundové dokázala zlikvidovat. Jenže radost Skotek byla předčasná.

Dva pokusy na jednu penaltu

Opět na základě videa totiž bylo rozhodnuto, že skotská gólmanka se z čáry pohnula dříve, než jí pravidla dovolují. Alexandrová obdržela žlutou kartu a penalta se opakovala.

Druhý pokus Argentinky v nastaveném čase už rozhozená gólmanka chytit nedokázala a Skotky tak na turnaji končí. V přiloženém videu si celou situaci můžete pustit od času 1:07.

Ničí to ducha hry, rozčiluje se Solová

Pravidlo týkajícího se toho, že gólman nesmí opustit brankovou čáru dříve, než se exekutor pokutového kopu dotkne balonu, je hodně diskutované. Mnozí jej považují za zbytečné a nevhodné, brankáři ho ne vždy dodržují. V souvislosti se středečním zápasem je nyní znovu předmětem debat.

Na stranu Skotek se v příběhu staví třeba slavná americká brankářka Hope Solová. „Musíme začít mluvit o tomhle pravidlu a způsobu, jakým ovlivňuje zápasy," napsala na svůj Twitter.

„Během penalty nemá žádný brankář dost času, aby se dostal dostatečně blízko na zmenšení úhlu exekutorovi. Pohnout se z čáry o pár centimetrů může vlastně spíš reakci gólmana během pokutového kopu ublížit!" rozčiluje se Solová.

„Když VAR nechá opakovat penaltu a gólmani dostávají karty za těchto okolností, ničí to ducha hry. Když střelec mine, neměl by dostat zadarmo možnost to zkusit znovu jen proto, že se gólman pohnul trochu dopředu," uzavírá slavná brankářka.

Reklama