Hlavní obsah

Nejvyšší soud odmítl dovolání trojice aktérů korupční kauzy v Dostě Bystrc

BRNO

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání tří aktérů korupční kauzy fotbalového klubu Dosta Bystrc-Kníničky. Dovolání podali fotbalista Aleš Schuster, bývalý kouč klubu Tibor Duda a někdejší šéf brněnské pobočky sázkové kanceláře Tipsport Michael Benko, jimž brněnský soud uložil různě dlouhé podmíněné tresty, pokuty a zákazy činnosti.

Článek

Schusterovo dovolání soudci odmítli pro zjevnou neopodstatněnost. "NS neshledal ve věci žádný, natožpak extrémní rozpor mezi provedenými důkazy a učiněnými skutkovými zjištěními na straně jedné, a právním posouzením skutku na straně druhé," uvedl v usnesení senát s předsedou Michalem Miklášem. Argumentaci rozhodnutí o Benkovi a Dudovi soud zatím nezveřejnil.

Další aktéři kauzy, fotbalisté Zdeněk Houšť a Tomáš Mrázek, dovolání podle dostupných informací nepodali.

Pětice mužů podle obžaloby v roce 2007 zmanipulovala klíčové utkání Bystrce s Vítkovicemi o setrvání v druhé lize. Brněnský klub po prohře 2:4 sestoupil do MSFL.

Podle obžaloby nejprve Duda, napojený na Vítkovice, kontaktoval Houště s nabídkou 80 tisíc korun pro něj a případné další hráče ochotné podvádět. Žádal za to prý prohru Bystrce. Houšť s návrhem nesouhlasil. Záhy se objevil Benko s další nabídkou pro trojici Houšť, Mrázek, Schuster. Neví se, kolik peněz měla trojice dostat. Transakce pak podle soudu skutečně proběhla. Následně bylo na prohru Dosty v Tipsportu celkově v republice vsazeno přes půl miliónu korun. Poté byly sázky na utkání staženy.

Podezřelý průběh zápasu nedokázali hráči soudu uspokojivě vysvětlit. Bystrc vedla v prvním poločase 2:0, ale během 40 minut se pak stav utkání otočil na 2:4. Houšť k tomu už dříve uvedl, že se druhá půle nevydařila.

Schuster dostal u soudu za přijímání úplatku trest deset měsíců vězení s podmíněným odkladem na dva roky. Duda byl za podplácení odsouzen na šest měsíců s podmínkou na 18 měsíců. Benkovi soud vyměřil osm měsíců s odkladem na tři roky. Soudy rozhodly také o různě vysokých finančních trestech a zákazech činnosti. Pětici mužů potrestala i svazová disciplinární komise.

Reklama

Související témata: