Hlavní obsah

Tisíce Indonésanů požadovaly další vyšetřování policejního zásahu na fotbale

Tisíce Indonésanů dnes během protestů v ulicích požadovaly další vyšetřování policejního zásahu na fotbalovém zápasu v Malangu, kde v tlačenici přišlo o život 135 lidí. Někteří demonstranti nesli rakve a nápisy "Za všechno tohle může slzný plyn".

Foto: Antara Foto, Reuters

Tisíce Indonésanů během protestů v ulicích požadovaly další vyšetřování policejního zásahu, při němž v tlačenici přišlo o život 135 lidí.

Článek

Podle závěrů vyšetřovací komise může za tragédii především použití slzného plynu, které přitom mezinárodní federace FIFA zakazuje. Komise uvedla, že policisté o tomto zákazu nevěděli. Obviněno bylo šest lidí včetně policistů a pořadatelů.

"Vyšetřovali desítky policistů, ale obviněni jsou jen tři. Toho nejvýše postaveného se to nedotklo," řekl agentuře Reuters jeden z protestujících Andi Irfan.

Neštěstí se stalo začátkem října po ligovém utkání Arema - Persebaya Surabaya. Po zápase vběhli na trávník fanoušci domácího týmu a policie proti nim zakročila.

Indonéská liga, ve které nastupují i čeští reprezentanti Michael Krmenčík s Ondřejem Kúdelou za klub Persija Jakarta, byla po tragédii přerušena.

Reklama