Hlavní obsah

OBRAZEM: Černý panter Eusébio byl geniální hráč ale také milovník a propagátor fotbalu

Praha

Útočník afrického původu Eusébio da Silva Ferreira ohromoval svým fotbalovým umem hlavně v 60. letech. Portugalec v sobě kloubil dynamiku černých sprinterů, šikovnost brazilských míčových žonglérů a výtečnou střelbu. Jeho význam pro fotbal byl nesporný během jeho kariéry i po ní. Zemřel dnes ve věku 71 let.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Eusébio líbá Zlatou kopačku, kterou vyhrál v roce 1968.

Článek
Fotogalerie

Eusébio da Silva Ferreira na archivních záběrech

„Eusébio je v našem sportu gigantem. Během své kariéry rozvinul na hřišti i mimo něj hodnoty jako sebeobětování, fair play a úctu. To všechno z něj dělá příklad pro další generace," řekl o portugalské fotbalové legendě předseda UEFA Michel Platini a uznal tak, že význam Eusébia pro světový fotbal byl výjimečný.

Eusébio se narodil ve městě Maputo, které je v současnosti hlavním městem Mosambiku. Nynější africká republika tehdy podléhala portugalskému koloniálnímu panství. Dlouholetá fotbalová ikona vyrůstala ve skromných poměrech. První fotbalové krůčky Eusébio udělal v tamním Sportingu, který byl tehdy farmou věhlasnějšího lisabonského klubu. Světe div se, fotbalista z Maputa nakonec zamířil do konkurenční Benfiky.

V jejím dresu se poprvé představil v roce 1961 a hned se uvedl hattrickem. Brzy se stal největší hvězdou týmu, který se během šesti let čtyřikrát dostal do finále Poháru mistrů evropských zemí. Celkem sedmkrát si vystřílel trofej pro nejlepšího kanonýra portugalské ligy. Časem se začalo mluvit o jeho přestupu do věhlasnějšího klubu. Inter Milán za něj nabízel na dobové poměry ohromnou částku tří miliónů dolarů, ale z přestupu sešlo.

Fotbal miloval, ale jeho současnou podobu kritizoval

Benfica o svůj skvost nechtěla jen tak přijít. Pověstný Černý panter z ní odešel až jako třiatřicetiletý zraněními zkroušený veterán v roce 1975. Krátce si vyzkoušel některé severoamerické trávníky, později se vrátil do Portugalska. Do letopočtu 1979 se datuje ukončení jeho kariéry.

Jeho láska k nejpopulárnějšímu sportu na světě ale trvala. Aktivně se zajímal o dění v portugalském národním týmu. V Benfice působil jako trenér mládeže a součást vedení klubu. Ač se nadále ve fotbalovém prostředí pohyboval, k jeho dnešní podobě měl výhrady.

„Je příliš komerční. Dříve jsme hráli pro lásku ke klubovému a reprezentačnímu dresu, i když jsme byli profesionálové. Dnes je fotbal dobře placenou profesí. Takže kdybych si mohl znovu zahrát, pak jenom s hráči z mojí generace," řekl Eusébio a zdůraznil tak změnu, kterou fotbal od jeho kariéry prošel.

Eusébio je nesmrtelný

Portugalská legenda se na trávnících potkávala i s hvězdou československého fotbalu Josefem Masopustem.  V roce 2011 Eusébio nechyběl na jeho narozeninách. „On byl lepší, protože já jsem mladší a také protože hrál na velmi těžkém postu v sestavě. Já dával góly a nehrál jsem na tak těžké pozici," řekl tehdy Eusébio na adresu českého ofenzivního záložníka. Portugalec Prahu navštívil také při 120. Výročí od vzniku fotbalové Slavie.

Eusébio si za svou kariéru vysloužil několik přezdívek, které dokreslovaly jeho velikost. Mezi nimi Černý panter, Černá perla Mosambiku nebo Evropský Pelé. Kromě toho dosáhl mnoha významných úspěchů. Byl dvojnásobným držitelem Zlaté kopačky pro nejlepšího kanonýra evropských lig. Benfice pomohl k 11 titulům i triumfu v PMEZ v roce 1962.

Za Benfiku nastřílel 317 gólů v 301 zápasech. V reprezentaci ve 64 startech přidal 41 zásahů. Portugalské národní mužstvo také dovedl k bronzu na MS 1966 v Anglii.

Eusébiův mnohovrstevný význam pro fotbal vyzdvihl i trenér Chelsea José Mourinho. „Byl jednou z největších postav naší země. Myslím, že je nesmrtelný. Všichni víme, co znamenal pro fotbal, a zvlášť pro ten portugalský," řekl Mourinho portugalské stanici RTP. „Nebyl jen velkou inspirací, ale také hrál důležitou roli v tom, že i po skončení kariéry podporoval správné hodnoty a principy ve fotbale."

Reklama

Související témata: