Hlavní obsah

OBRAZEM: Zapálená auta, roztržené brazilské vlajky. I přes nepokoje ministr uklidňuje fotbalový svět

Rio de Janeiro

Nepokoje, které provázejí probíhající Pohár FIFA v Brazílii, nijak neohrozí probíhající fotbalový svátek, natož aby snad měly dopad na světový šampionát v příštím roce. Brazilský ministr sportu Aldo Rebelo o tom ujistil celý fotbalový svět poté, co policisté museli zasahovat proti demonstrantům jak v Rio de Janeiru, tak v hlavním městě Brasílii.

Foto: Silvia Izquierdo, ČTK/AP

Hořící auto v ulicích Rio de Janeira

Článek
Fotogalerie

Protesty v Brazílii

„Demonstrace nejsou projevem nespokojenosti nejchudších obyvatel naší země, organizuje je střední třída," tvrdil Rebelo poté, co několik stovek lidí vyrazilo demonstrovat proti příliš velkým nákladům na pořádání dvou velkých událostí v jejich zemi.

Největší protesty za dvacet let

Hospodářská situace země není nijak růžová, propast mezi mezi chudými a bohatými je stále hlubší a zlepšení není v dohledu. Zpočátku demonstrovalo jen pár stovek lidí, kteří zapalovali pneumatiky a blokovali příjezdové cesty ke stadiónům. Policisté si s nimi snadno poradili.

V pondělí však už vyšlo do ulic 200 000 nespokojených obyvatel, což byl největší protest za poslední dvě dekády, o den později 50 000 lidí. Protesty probíhají většinou poklidně, stále častěji se však objevují také obrázky hořících vozů a obchodů, dochází k násilným střetům s policií a zatýkání demonstrantů. Odpor a protesty mají pokračovat po celou dobu Poháru FIFA, který v těchto dnech Brazílie pořádá.

„Organizátoři těchto protestů prostě využívají Poháru FIFA, aby upozornili veřejnost na své požadavky. Jistou legitimitu sice mají, ale vláda nedovolí, aby demonstranti jakýmkoli způsobem ohrozili bezpečnost turnaje," ujistil účastníky, stejně jako fanoušky a návštěvníky ze zahraničí brazilský ministr sportu.

Jak Pohár FIFA, tak i světový šampionát v příštím roce proběhnou podle něho v klidu a bez sebemenších problémů.

Náklady neúměrně rostou

„Vyvíjíme obrovské úsilí na dokončení všech stadiónů, budujeme infrastrukturu, veřejnou dopravu, telekomunikační sítě, pracujeme na rozsáhlých opatřeních zaručujících bezpečnost všech, co k nám přijedou. Brazílie připraví světu skutečně velkolepý fotbalový svátek," tvrdil ministr sportu Rebelo v reakci na demonstrace.

Ty se rodí především proto, že Brazílie se od samého počátku příprav na mistrovství světa 2014 potýká s velkými problémy. Týkají se výstavby nových stadiónů a infrastruktury, ale především neúměrně rostoucích nákladů. Jen rekonstrukce slavného stadiónu Maracaná v Riu už stála dvakrát víc, než se plánovalo, a to přitom není ještě zdaleka všechno hotovo.

Související témata:
  3 : 0 Slavia - Plzeň 3 : 0 dohráno
20240515T19 : 30:00+0200
Slavia vs. Plzeň
Slavia vs. Plzeň
Slavia
Plzeň
  Jablonec - Pardubice zítra 17 : 00
20240516T17 : 00:00+0200
Jablonec vs. Pardubice
Jablonec vs. Pardubice
Jablonec
Pardubice
  Bohemians - Karviná zítra 17 : 00
20240516T17 : 00:00+0200
Bohemians vs. Karviná
Bohemians vs. Karviná
Bohemians
Karviná
  Zlín - Č. Budějovice zítra 17 : 00
20240516T17 : 00:00+0200
Zlín vs. Č. Budějovice
Zlín vs. Č. Budějovice
Zlín
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.