Hlavní obsah

Olomoucký soud: Mezi Sigmou a Bohemians Praha úplatek nepadl. Disciplinárka: Na verdiktu trváme

Olomoucký okresní soud v úterý zprostil obžaloby všechny čtyři aktéry fotbalové korupční kauzy. Podle něj se neprokázalo, že by se mezi kluby Sigmou Olomouc a Bohemians Praha podplácelo. Neměl pro to dostatek jednoznačných důkazů. Přispělo k tomu i to, že údajná korupce byla nahlášena až po tři čtvrtě roku.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Obžalovaní Petr Drobisz (vpravo) a Karel Kapr v jednací síni olomouckého soudu.

Článek

Státní zástupce původně obžaloval olomouckého brankáře Petra Drobisze z podplácení a tehdejší hráče střížkovského klubu Miroslava Obermajera, Davida Zoubka a prezidenta Bohemians Praha Karla Kapra z přijímání úplatku. Vinil je z toho, že jim Drobisz předal před dvěma lety 300 tisíc korun, které měly zajistit Olomouci výhru ve vzájemném ligovém utkání. Drobiszovi původně hrozily až dva roky, ostatním tři.

"Proti obžalovanému Drobiszovi byl jediný přímý důkaz, a to svědectví spoluobžalovaného Obermajera, který popsal, že peníze od něj přijal. Poté jsou tady nepřímé důkazy," uvedl soudce Aleš Vašků.

Poukázal přitom na to, že se mezi kluby mělo podplácet na konci května 2009, Kapr však kauzu veřejně oznámil až v březnu 2010. Několik měsíců se totiž prý snažil opatřit další důkazy.

Prodleva zlikvidovala důkazy

"Všichni obžalovaní tvrdili, že šli od počátku do toho s tím, že chtěli odhalovat korupci. To byl jejich výchozí bod. Je potom tedy nelogické, že je tady tři čtvrtě roku časová prodleva. Ta doba zlikvidovala objektivní důkazy, které se daly zajistit. Po tři čtvrtě roce už nelze zajistit výpisy, SIM karta je ztracená, zmizely i otisky z obálky," uvedl soudce. "Pokud by skutečně obžalovaný Kapr s Obermajerem a Zoubkem chtěli odhalovat korupci, měli tehdy pro to všechny důkazy v ruce," doplnil soudce.

Státní zástupce původně navrhoval potrestat všechny obžalované. Žádal pro ně podmíněné a peněžité tresty, neboť podle něj se mezi kluby skutečně podplácelo. Obhájci naopak žádali zproštění. Olomoucká strana tvrdila, že žádný úplatek nepředávali. Zástupci Bohemians Praha tvrdili opak, ale tím, že peníze převzali, se údajně žádného trestného činu nedopustili. Prý chtěli pouze odkrýt korupci.

Disciplinárka na verdiktu trvá

Fotbalový tribunál, který potrestal olomoucký klub odpočtem devíti ligových bodů a brankáře Petra Drobisze zastavením činnosti na 18 měsíců, však svůj verdikt ani po vynesení rozsudku měnit nemíní.

"Už v průběhu kauzy jsme upozorňovali, že disciplinární řízení fotbalové asociace probíhá trochu jinak, než soudní řízení, které je více svázáno procesními záležitostmi. Disciplinární komise ve složitém případu, ve kterém byly zničeny nejrůznější možné důkazy, došla k závěru, že se přestupek stal a proto vynesla trest." potvrdil šéf disciplinární komise Jiří Golda.

"Komise rozhodnutí soudu respektuje, nemáme však zatím podrobnosti, v tomto okamžiku ani nevíme, zda se státní zástupce odvolá a pochopitelně ještě neznáme vlastní odůvodnění rozsudku. Nicméně musím konstatovat, že na rozhodnutí si komise trvá.“

Přehled nejznámějších korupčních kauz v českém fotbale:
2004
Nejrozsáhlejší korupční skandál v domácím profesionálním fotbalu rozpoutaly policejní odposlechy. Celkem bylo potrestáno pět klubů, pět delegátů, 14 rozhodčích a devět funkcionářů, uloženy finanční postihy v celkové výši 3,985.000 korun, rozdány tresty zákazu činnosti v souhrnu na 62,5 roku. Pravomocné rozsudky padly v letech 2006 až 2008.
V kauze 1. FC Synot udělil soud třem funkcionářům a sedmi rozhodčím, kteří se podle obžaloby dopustili trestných činů podplácení nebo přijímání úplatků, podmíněná odnětí svobody od tří do deseti měsíců, peněžité tresty v rozmezí od 50.000 do 350.000 korun a s výjimkou Iva Valenty i zákaz činnosti ve fotbale od dvou do pěti let.
V kauze Viktorie Žižkov udělil soud všem obviněným podmíněné tresty, pokuty od 30.000 do 150.000 korun a zákazy činnosti od tří do pěti let. Bývalý sportovní ředitel Žižkova Ivan Horník dostal sedm měsíců vězení s podmíněným odkladem na pět let, pokutu ve výši 900.000 korun a zákaz činnosti na deset let.
V kauze SFC Opava a FC Vítkovice udělil soud čtyřem činovníkům a rozhodčím podmíněné tresty za korupci od pěti do sedmi měsíců a pokuty od 50.000 do 150.000 korun.
V kauze Slovan Liberec soud všechny tři obviněné zprostil obžaloby z korupce.
2007
V kauze ovlivnění výsledku související se sázením hráčů na střetnutí druhé ligy Bystrc - Vítkovice byli potrestáni bystrčtí fotbalisté Zdeněk Houšť, Aleš Schuster a Tomáš Mrázek i trenér týmu Tibor Duda. Soud jim vyměřil různě vysoké podmíněné a finanční tresty i zákazy činnosti (odsouzen byl rovněž šéf brněnské pobočky sázkové kanceláře Tipsport Michael Benko). Pravomocné verdikty padly v roce 2008.
2010
V březnu prezident střížkovských Bohemians Praha Karel Kapr uvedl, že před prvoligovým duelem Olomouc - Bohemians Praha (hráno v květnu 2009 s výsledkem 3:0) zaplatil domácí klub soupeři 300.000 korun, aby vyhrál a dostal se do Evropské ligy. Peníze prý předal olomoucký brankář Petr Drobisz.
2011
V únoru obžaloval státní zástupce všechny čtyři aktéry aféry: Drobisze z podplácení, Kapra, Obermajera a Zoubka z přijímání úplatku. Dnes olomoucký okresní soud všechny zprostil obžaloby. Podle něj se neprokázalo, že by se mezi kluby Sigmou Olomouc a Bohemians Praha podplácelo.

Reklama

Související témata: