Hlavní obsah

Ostuda celého fotbalu! Za sprosťárny a výhrůžky smrtí v Chodově padly nejtvrdší tresty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Viníci skandálu z nedávného utkání pražské 1.B třídy mezi týmy Jižní Město Chodov a FK Klánovice si už vyslechli tresty. Disciplinární komise Pražského fotbalového svazu (PFC) se po dvou zasedáních rozhodla udělit sankce pro zástupce domácího Chodova i samotný klub v horní hranici disciplinárního řádu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Hlavní rozhodčí Matyáš Hanzlík i delegát utkání Pavel Sýkora čelili od chodovských činovníků a fanoušků vulgaritám, výhrůžkám smrtí a fyzickým útokům.

„Disciplinární komise PFS pečlivě prověřila veškeré dostupné informace a sama ve spolupráci s ostatními orgány PFS získala množství dalších důkazů pro své rozhodování. Události, které se staly při a po tomto utkání, považujeme za velmi závažné," informuje předseda disciplinární komise Richard Beneš.

Klub Jižní město Chodov dostal pokutu 80 tisíc korun (maximální sazba je přitom pokuta 100 tisíc) a má uzavřeno hřiště na šest soutěžních utkání za nedostatečnou pořadatelskou službu.

„Když jsme posoudili závažnost, dostali jsme se skoro na samou hranici maximálního možného trestu. Rozhodli jsme spravedlivě podle důkazů, které byly prokazatelné. JM Chodov své zápasy zároveň nesmí sehrát na území tří městských částí, aby to bylo co nejdále od jeho sídla, a tedy i od jeho příznivců," komentuje verdikt Beneš.

Klubový předseda Miroslav Holinka musí zaplatit pokutu 20 tisíc korun a navrch vyfasoval zákaz činnosti na 8 měsíců. Hrozila mu maximální pokuta 25 tisíc a devítiměsíční zákaz.

„Pan Holinka hrubým způsobem urážel delegované osoby a vyhrožoval jim, proto tento trest," vysvětluje dále předseda disciplinárky.

Hlavní pořadatel Tomáš Horálek pak za hrubé pochybění ve své roli dostal nejvyšší možný trest podle řádu, tedy pokutu 25 tisíc korun a zákaz činnosti na 24 měsíců.

„Pan Horálek nese na celém incidentu největší zavinění, protože byl klubem určen, aby chránil delegované osoby a zajišťoval pořádek, ale i podle přiloženého videozáznamu navedl rozhodčí a delegáta utkání do hloučku diváků. I proto jsme přistoupili k maximálnímu trestu. V tomto případě bychom zvažovali i trest vyloučení z FAČR, který ale bohužel není v pravomoci Disciplinární komise Pražského fotbalového svazu," uvádí Beneš.

Video nic neprokázalo

Zástupci Chodova se už na prvním zasedání komise bránili, že mají videozáznam, který měl podle jejich slov ukázat, že se věci nestaly tak, jak je popisoval napadený rozhodčí s delegátem.

„Záznam jsme pečlivě přezkoumali, požádali jsme delegované osoby i rozhodčího Císaře, který byl na utkání přítomen jako divák, aby se k němu rovněž vyjádřili. Můžu říct, že záznam neprokazuje vůbec nic z toho, co tvrdil klub JM Chodov, vyjma toho, že hlasové projevy na záznamu potvrdily, že došlo k fyzickému násilí. Útočníky jsme ale nebyli schopní identifikovat," přiznává Beneš.

Podle svých slov se také dohodl se zástupci Policie ČR na vzájemné spolupráci. Předal jim veškeré materiály k případu, včetně výpovědí svědků v plném rozsahu. „Pokud budou identifikovány osoby, které budou členy FAČR, k případu se vrátíme a tyto osoby budou poté v rámci fotbalových řádů důrazně potrestány," dodal Beneš.

Hlavní rozhodčí i delegát utkání podali bezprostředně po incidentu trestní oznámení na státní zastupitelství pro Prahu 5.

„Výkonný výbor Pražského fotbalového svazu jednoznačně odsuzuje chování funkcionářů a příznivců týmu Jižní Město Chodov po utkání I. B třídy s Klánovicemi směrem k hlavnímu rozhodčímu a delegátovi utkání. Už před sezonou zástupci PFS ústy předsedů Disciplinární komise i Komise rozhodčích jasně deklarovali nulovou toleranci k jakýmkoliv fyzickým útokům na rozhodčí či delegáty. Tyto věci do fotbalu nepatří a není pro ně žádná omluva," stojí v oficiálním prohlášení výkonného výboru PFS k případu.

„Události z Chodova jsou naprosto neakceptovatelné, chování dotyčných do slušné společnosti nepatří a bohužel je ostudou pro celý fotbal. Napadený rozhodčí i delegát mají plnou podporu VV PFS, stejně jako Disciplinární komise. Pražský fotbalový svaz si zakládá na férovosti svých soutěží, dlouhodobě v rámci hlavního města nemáme žádné skandály a takovéto excesy nebudeme tolerovat," uvádí se dále v prohlášení.

Reklama

Související témata: