Hlavní obsah

Mazejte, nebo vás zabijou! Sudí zažil peklo: výhrůžky nožem a sprosťárny i od předsedy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V přehlídku vulgarit, násilných útoků a drsných výhrůžek zabitím se zvrtl sobotní fotbalový zápas 1.B třídy na hřišti Jižního Města Chodov, který vyfasoval doma debakl s Klánovicemi 1:6. Hlavní rozhodčí Matyáš Hanzlík ve zprávě o utkání popisuje krušné martyrium, jaké během duelu zažil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Sudí udělil v 55. minutě červenou kartou domácímu Lukaši Hlinkovi za „urážlivé a ponižující výroky v přerušené hře směrem k rozhodčímu." Podle jeho citace mělo zaznít: „Ty jsi fakt čů*ák? Taková ku*da nemůže pískat!".

Záhy dostal žlutou kartu za kritiku rozhodčích náhradník Petr Gabriel, který poté lavičku sám opustil a při odchodu podle Hanzlíka křičel: „Takový kripl mi nebude tykat, nebudu střídat, protože bych nedohrál s tímhle kriplem."

To vše už ve chvílích, kdy stav zápasu byl jasně ve prospěch hostů. Také oni popisují na svém webu, že atmosféra byla vypjatá. Připisují to i nezkušenosti dvacetiletého rozhodčího.

"Pár kontroverzních rozhodnutí hlavního arbitra rozdmýchalo domácí hráče a fanoušky. Odpískané fauly a rozhodnutí rozhodčího určitě byly zpochybnitelné, nicméně při přestupcích byl metr nastaven stejně pro oba týmy a svým rozhodováním hlavní sudí nezasáhl ani do jedné branky v zápase. Rozdané žluté karty tak byly převážně za verbální útoky, což vyústilo i v jedinou červenou v 55. minutě," píše se na stránkách klánovického klubu.

Po odchodu sudích do kabin jim měl do cesty vstoupit muž, který použil podobný slovník: „Ty kriple, jak jsi to pískal? Ty nevíš, kdo jsem? Já jsem předseda," ulevil si muž. Rozhodčí si později ověřil totožnost muže a podle fotky z databáze FAČR mělo jít skutečně o klubového předsedu Miroslava Holinku.

Podali trestní oznámení

Rozhodčí byli poté natlačeni do kabiny i s náhodě přítomným rozhodcovským kolegou Císařem. Podle jejich verze událostí se vzhledem k absenci jakékoliv pořadatelské služby v obavách o svoji bezpečnost zamkli v kabině. Po pěti minutách někdo začal bouchat na zamčené dveře a tvrdil, že je hlavní pořadatel a že mu vadí, že je v kabině cizí osoba.

Hlavní rozhodčí dále uvádí, že klubový předseda jej měl po odchodu z kabiny znovu slovně napadat. „Ty buze*ante jeden zas*anej. My že jsme tě fyzicky napadli? To ses pos*al ne?" stojí v popisu dění v jeho zprávě.

Sudím mělo být pořadatelem utkání následně sděleno, že nemohou odejít nejbližší brankou, protože je zamčená, museli jít tedy kolem kantýny s osazenstvem místních nabroušených fanoušků, od nichž měl arbitr inkasovat kopanec do nohy a úder pěstí do nosu. Nechybělo údajně ani vyhrožování zabitím, pokus o úder půllitrem a mávání nožem.

Pořadatel ještě za branami stadionu měl podle zprávy vyhrožovat: „Mazejte odtud, nebo vás tu zabijou. Oni jsou toho schopný." A směrem k delegátovi zápasu ještě dodal: Teď ti můžu udělat cokoliv, když jsme mimo areál hřiště."

Rozhodcovský sbor následně zjistil, že ona údajně zamčená bližší branka byla celou dobu otevřená.

Popis dění na hřišti i mimo něj od hlavního rozhodčího včetně doslovných citací potvrdil ve své zprávě, kterou má Sport.cz k dispozici, i delegát utkání Pavel Sýkora, jenž označil výkon sudích za dobrý a i udělení červené karty pro domácího hráče bylo podle něj správné.

Domácím vytkl „nedostatečnou pořadatelskou službu". Dále zmínil, že zápas bude mít právní dohru.

„Já i rozhodčí Hanzlík jako napadení podáváme trestní oznámení na státní zastupitelství pro Prahu 5," informuje delegát. Podle jeho slov si z utkání odnesl hlavní sudí negativní psychické následky: „Po tomto útoku se cítil velmi otřesený, nemohl v noci spát. Měl psychické trauma. Pro bolest hlavy, pocit na zvracení a další zdravotní problémy vyhledal lékařské ošetření."

V příslušných orgánech Pražského fotbalového svazu tak zřejmě budou mít s řešením tohoto zápasu spousty práce.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň