Hlavní obsah

Platini nechce vrátit hodinky od Brazilců, částku dá na charitu

Prezident UEFA Michel Platini nehodlá vrátit luxusní hodinky v ceně 25 tisíc franků (asi 570 tisíc korun), které společně s dalšími funkcionáři dostal od organizátorů fotbalového mistrovství světa v Brazílii. Řekl však, že dá částku odpovídající hodnotě hodinek na charitu.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda UEFA Michel Platini

Článek

Šéfa evropského fotbalu Platiniho naštvalo, že světová federace FIFA ve čtvrtek veřejně vyzvala funkcionáře FIFA, aby do 24. října hodinky vrátili. Jinak se budou zodpovídat etické komisi za to, že přijali dar s vyšší než "symbolickou či nepatrnou hodnotou".

"Tiskové prohlášení FIFA mě hodně překvapilo. Myslím, že mnohem lepší by bylo, kdyby nám zavolali, řekli, že etická komise udělala to a to a že z toho nemá radost. Ale to nám mohli povědět už před čtyřmi měsíci v Brazílii, kdy jsme hodinky dostali. Věděli, že jsme je dostávali, protože je dostával každý," uvedl Platini, jenž je zároveň jedním z viceprezidentů FIFA a kritikem jejího předsedy Seppa Blattera.

Někteří dárek odmítli

Hodinky luxusní švýcarské značky byly součástí dárkových balíčků na kongresu před šampionátem. Obdrželo je 28 členů výkonného výboru FIFA, šéfové 32 svazů, jejichž reprezentace na turnaji startovaly, a členové jihoamerické fotbalové konfederace. Někteří z nich dárek odmítli a vše nahlásili etické komisi.

Platini uvedl, že podobné dárky jsou ve fotbalovém světě běžnou praxí. "Všichni dostáváme hodinky. Sám jsem jich dostal několik," řekl novinářům s tím, že právě má na ruce jiné hodinky, jež dostal darem. "Na druhé straně jsem byl překvapen hodnotou hodinek," přiznal.

FIFA uvedla, že od funkcionářů vrácené hodinky daruje na charitu, Platini to však chce udělat po svém. "Jsem vychovaný člověk, nevracím dary. Zeptám se na přesnou cenu těchto hodinek a patřičnou částku dám nějaké charitativní organizaci či nadaci," dodal devětapadesátiletý Francouz.

Reklama

Související témata: