Hlavní obsah

Portugalsko pláče. Legendární Eusébio odešel do fotbalového nebe

Aktualizováno

Ve věku 71 let zemřela portugalská fotbalová legenda Eusébio, který byl držitelem Zlatého míče z roku 1965 a bronzovým medailistou z anglického MS v roce 1966. O jeho úmrtí informovala v neděli agentura Lusa s odkazem na Benfiku Lisabon, za kterou Eusébio odehrál patnáct sezón. Podle klubu byla příčinou jeho úmrtí srdeční zástava.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Eusébio patřil mezi největší fotbalové hvězdy své doby. Na snímku je před zápasem Portugalska s Českem na evropském šampionátu v roce 2008.

Článek
Fotogalerie

Slavný fotbalista Eusébio da Silva Ferreira se v poslední době potýkal se zdravotními problémy. Během návštěvy předloňského mistrovství Evropy v Polsku prodělal mozkovou příhodu.

„Navždy věčný, Eusébio. Odpočívej v pokoji," napsal Cristiano Ronaldo na Twitteru.

"Byl to fotbalový génius a vzor skromnosti. Mimořádný sportovec a ušlechtilý člověk. Pro všechny sportovní fanoušky a všechny Portugalce byl vzorem profesionality, odhodlání a oddanosti barvám národního týmu a Benficy," uvedl v prohlášení portugalský premiér Pedro Passos Coelho na adresu rodáka z Mosambiku, který se z chudých poměrů vypracoval ve hvězdu a národního hrdinu.

Eusébio se narodil roku 1942 v Mosambiku, který v té době podléhal portugalské koloniální říši. V 60. letech zářil v dresu lisabonské Benfiky. Na MS v roce 1966 pomohl portugalskému výběru k bronzovým medailím 9 brankami a stal se nejlepším střelcem turnaje. Za svou reprezentační kariéru dal v 64 zápasech 41 gólů. Víc gólů za Portugalsko dali jen Pauleta a současná hvězda Cristiano Ronaldo (oba 47).

Podporoval správné hodnoty a principy ve fotbale

Poklonu složil Eusébiovi i kouč Chelsea José Mourinho. „Byl jednou z největších postav naší země. Myslím, že je nesmrtelný. Všichni víme, co znamenal pro fotbal, a zvlášť pro ten portugalský," řekl Mourinho portugalské stanici RTP. „Nebyl jen velkou inspirací, ale také hrál důležitou roli v tom, že i po skončení kariéry podporoval správné hodnoty a principy ve fotbale," dodal bývalý kouč Porta, Interu Milán a Realu Madrid.

Na slavného krajana si vzpomněl i bývalý kapitán portugalské reprezentace Luís Figo. "Byl to král, legenda. Velká ztráta pro nás všechny. Bude navždy nesmrtelný," napsal někdejší hráč Barcelony a Realu Madrid na twitter.

Na sociální síti uctil památku rivala ze světového šampionátu v roce 1966 i Franz Beckenbauer. "Odešel jeden z nejlepších fotbalistů historie. Upřímnou soustrast jeho rodině," uvedl čestný prezident Bayernu Mnichov.

Svými brankami pomohl Eusébio, přezdívaný Černá perla Mosambiku, Černý panter či Evropský Pelé, lisabonské Benfice k jedenácti mistrovským titulům, pěti výhrám v poháru a také triumfu v Poháru mistrů evropských zemí v roce 1962. O finálové výhře nad Realem Madrid 5:3 rozhodl dvěma trefami. Dvakrát získal Zlatou kopačku pro nejlepšího kanonýra evropských lig.

Za Benfiku nastřílel Eusébio celkem 638 gólů v 614 zápasech. Po pěti operacích kolena odehrál poslední zápas za lisabonský klub v roce 1975. Pak ještě působil v Severní Americe, kariéru ukončil v roce 1979.

Reklama

Související témata: