Hlavní obsah

Potrestaného funkcionáře Hořejšího nahradil v Řídíci komisi pro Čechy Anděl

Novým sekretářem Řídící komise pro Čechy Fotbalové asociace České republiky se stal David Anděl. Ve funkci nahradil Jana Hořejšího, který byl potrestán čtyřletým zákazem působení ve fotbale za svou roli v kauze okolo bývalého místopředsedy FAČR Romana Berbra. Informaci o změnách ve strahovském sídle asociace přinesl na svém webu deník Sport.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda FAČR Petr Fousek a trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý během tréninku před utkáním baráže MS 2022 se Švédskem.

Článek

Hořejší byl etickou komisí obviněn, že se podílel na ovlivnění tří zápasů ve prospěch tehdy druholigového Vyšehradu. Na objednávku bývalého sportovního ředitele pražského klubu Romana Rogoze údajně předal úplatek nebo jinak ovlivnil rozhodčí ve prospěch Vyšehradu. Hořejší se proti trestu, který zahrnuje i finanční pokutu 25 tisíc korun, odvolal, ale Odvolací komise FAČR v jeho případě za úplatkářství a narušení regulérnosti soutěže či utkání vynesla v březnu totožný verdikt.

Na jeho místo nyní nastoupil David Anděl z projektu Čistý fotbal. Na Strahově došlo i k dalším personálním změnám, které s probíhající kauzou nesouvisejí. V iniciativě Čistý fotbal působí i Milan Doruška, jenž nahradil na postu ředitele oddělení rozvoje fotbalu Jiřího Kotrbu. Na FAČR skončil také ředitel PR oddělení a tiskový mluvčí Michal Jurman, kterého vystřídal Petr Halaburda.

Etická komise v kauze okolo někdejšího druhého muže českého fotbalu Romana Berbra vynesla už několik verdiktů. Potrestala některé rozhodčí či funkcionáře, vyšehradský klub vyloučila z třetí ligy a přeřadila ho do pražského přeboru.

Policie trestně stíhá vedle Berbra další dvě desítky lidí kvůli podezření z korupce a ovlivňování výsledků. Kriminalisté tvrdí, že šlo o práci organizované zločinecké skupiny.

Reklama

Související témata: